Hvordan ta vare på urter og krydderplanter

Har du også trippet lykkelig bort fra hyllen med velduftende rosmarin og basilikum i matbutikken, for så å lure på om du hadde ølbriller på når du neste dag får øye på en vissen kvast på kjøkkenbenken din? Du er ikke alene. Jeg tror faktisk dette gjelder de fleste av oss, og det positive er at det i alle fall ikke BARE er vår skyld – i alle fall ikke hele tiden.

Det er litt utfordrende å kjøpe urter på matbutikken, og det skyldes flere forhold. Det ene er kvaliteten på produktet slik det ble levert fra gartneriet. Disse plantene er drevet frem for å bugne ved kjøpstidspunktet, ikke for å høstes av over tid, og for noen sorter, som basilikum, betyr det i praksis at du har en potte med dødsdømte planter. De er laget for å brukes fortere enn svint, rett og slett. Så har du kvaliteten på stellet planten har fått i butikken, og her er det veldig stor variasjon. Min lokale Rema-butikk leverer som regel sine urter med gratis hærmygg, så jeg har gitt dem opp for lengst. Hvor godt plantene blir ivaretatt med tanke på lys og vanning, hvor lenge de har blitt stående og hvordan de har blitt behandlet av andre kunder, er også avgjørende for hvor lenge de vil leve.

Vi skal nå gå gjennom hva du bør tenke på før du tar med deg en plante hjem fra matbutikken, hvordan du steller de mest vanlige krydderurtene, og ikke minst hvordan du kan utnytte dem maksimalt.

Planlegging

For å unngå matsvinn, er det best å tenke gjennom hvordan du skal bruke opp krydderurten din før du kjøper den. I de fleste tilfeller vil en potte med urter være mye mer enn du trenger til en matrett, så kanskje du kan planlegge flere måltider gjennom uka? En del urter kan du dessuten fint tørke eller fryse ned, og slik ta vare på overskuddet over tid. Skal du derimot prøve å ta vare på hele planten, er det viktig å tenke på hvor den kan stå, sånn at den får nok direkte sollys (eller lys fra en vekstlyslampe.

I butikken

Dersom du kan velge mellom flere butikker å handle i, kan du unne deg selv å være litt kritisk til hvordan plantene stelles med. Se an hvordan de står og løft på dem for å kjenne om de er tørre, fuktige eller dyvåte. Er det visne planter som ikke er plukket vekk? Ser du hærmygg (små, svarte fluer) som svirrer rundt i området? Godt ivaretatte planter holdes fuktige (men ikke bløte), og du vil IKKE ha med deg hærmygg hjem.

Alle krydderplanter kommer dessverre med emballasje som skjuler mesteparten av planten, men ikke vær redd for å brette ned denne. Dette gir deg mulighet til å se an hvor mange planter som egentlig befinner seg i potten, og om den tette, fine planta du ser ovenfra er noen få, fint toppede planter eller kjempemange enkle planter. Det skal sies at sistnevnte er hovedregelen med slike urter – det er sånn sett ikke en «feil», men færre og bedre stelte planter med litt gode stammer/stilker har bedre forutsetninger for å klare seg litt.

Se også etter tegn til sykdom og visnende bladverk – i noen tilfeller kan du komme hjem med en potte som ser fin ut i toppen, men som er halvdød, og da har du jo bare fått halvparten av det du betalte for.

Tenk også litt på pottestørrelsen, dersom du kan velge – hvis du bare trenger litt, og ikke tror du kan eller vil bruke opp resten, så er det bedre å velge en liten potte, selv om den store ser friskere og finere ut, og det blir mindre matsvinn!

Nå i vinterhalvåret må du i tillegg tenke på utetemperaturen. De fleste urtene vi bruker, gror ikke vilt i Norge, og de er uansett ikke forberedt på temperatursjokket forbundet med å gå ute. Dersom du kjører bil, bør du kjøpe urtene til slutt, slik at de slipper å stå i bilen lenge, og om det er skikkelig kaldt, bør posen med urter i stå inne i kupéen, ikke i bagasjerommet. Hvis du går eller sykler, kan du motvirke kuldesjokket ved å bruke en høy kjølebag beregnet for flasker (fôret i disse reflekterer temperaturen, og det isolerende materialet beskytter mot kulda utenfra), eller pakke tørrvarer rundt potten for å isolere i posen. Dette er også en perfekt anledning til å kjøpe noen kyllingvinger eller noe annet som kan varme opp posen litt – og ja, hvis du har kjøpt kjøle- eller frysevarer, skal de i en separat pose.

Stell av krydderurter fra butikk

Som nevnt ovenfor, er ikke potten med basilikum du kjøpte på Kiwi laget for å vare. Den er i praksis fullstendig overfylt med veldig unge planter som ikke har vært toppet eller dullet med, i motsetning til plantene du ville funnet på et hagesenter – eller i din egen hage, om du har sådd selv. Om du vil gi urtene dine mulighet til å leve lengre enn en uke eller to, må du derfor ta noen grep for å gjøre ugjort det gartneriet har gjort.

Det første du bør gjøre, er å fjerne døde eller visne deler. I en ideell verden er det ikke noen av delene på det man kjøper, men du verden så mye død og fordervelse som kan komme for dagen når en timianplante får puste ordentlig ut etter å ha stått støttet opp av plast i noen dager … Deretter har du i praksis to valg: du kan tynne planten eller potte den om i flere små potter.

Om du skal bruke mye av den med det samme, eller rett og slett ikke vil ha fem potter med rosmarin på kjøkkenbenken, er det best å tynne planten. Klipp ned opptil 80 % av skuddene (åpenbart avhengig av hvor stor/full potten er) slik at det som står igjen får mer luft, mer vokseplass og en større andel av næringen som finnes i jorda. I en liten potte holder det i massevis med 3–4 småplanter dersom du har tenkt å la dem stå og vokse seg til, men om du bare vil forlenge levetiden i noen uker og samtidig ha noe å høste av, bør du la litt flere stå igjen.

Eksempel på tynning der de gjenstående plantene får relativt god plass.

Det skal sies at ingen krydderurter er «laget» for å stå inne på en kjøkkenbenk, og selv vinterherdige sorter vil antageligvis bli litt mismodige og leve kortere på kjøkkenbenken din om vinteren enn de ville gjort i sommerhalvåret ute på balkongen eller i hagen. Det er imidlertid en del ting du kan gjøre for å gi plantene de beste forutsetninger, og kanskje blir du positivt overrasket?

Utstyr du trenger

Hvis du allerede er vant til å så og stelle småplanter, har du helt sikkert det du trenger fra før, men ellers kan det være greit å se over denne listen før du legger planer om å være urtegartner på kjøkkenet i vinterhalvåret:

  • Plantelys
  • Luftfukter (dersom du har tørr inneluft i vinterhalvåret)
  • Skåler for å vanne plantene via
  • Liten saks for å trimme/høste
  • Små potter og jord (om du skal dele opp en butikkpotte)
  • Plantenæring (om du planlegger å ta vare på urtene i mer enn et par uker

La gjerne vekstlyset stå på i 16 timer hver dag, og sørg for at det er passe avstand mellom lyset og bladverket, sånn at det ikke blir svidd (min Harvy-basilikum hadde ettårsdag i november, og svir seg stadig på plantelyset fordi den har fått så forferdelig lang stamme, men man kan jo ikke drepe en ettårig basilikumplante?). De fleste av oss har tørr luft inne på vinteren, og det er ikke krydderurter noe glade i, så invester gjerne i en liten luftfukter (jeg har denne, som står og koser seg på kjøkkenbenken og gjør tilværelsen bedre for både plantene og meg) dersom et hygrometer avslører at det er under 50 % luftfuktighet hos deg (for din egen del bør den ligge mellom 40 % og 60 %). Ettersom jorda i pottene fra gartneriet ikke er gjødslet for å holde krydderplantene lykkelige over tid, må du også huske på å tilføre næring. Du kan godt bruke en næringstablett (som disse) eller vanlig flytende gjødsel som er godkjent for spiselige vekster.

Om du er så flink til å stulle og stelle med plantene at de begynner å sette knopper, må du gripe til saksen med en eneste gang, for du vil ikke ha blomstrende urter. Da sier planten seg ferdig med å sette nye blader og produsere mer av det du vil ha, og fokuserer istedenfor på å lage masse blomster. I noen tilfeller vil det påvirke smaken på bladene negativt, og du kan uansett se langt etter mer av den fine veksten du ønsker deg, så snipp-snipp!

Det er fint med blomstrende oregano for polinatorer ute, men ikke om du vil bruke bladene.

Oversikt over krydderurter

Nedenfor finner du en oversikt over de mest vanlige krydderurtene og hvordan du tar vare på dem og hvordan de høstes for å fremme vekst. Alle urter bør stå på en skål og vannes den veien.

tKrydderurtStellHøsting
BasilikumTrenger mye lys og varmeKnip av til over et bladpar.
DillMå stå lyst.Knip av nede ved roten.
EstragonLa tørke lett mellom hver gang du vanner. Må stå varmt og lyst.Knip av til over et bladpar.
GressløkMå stå lyst.Knip av nede ved roten.
KorianderMå stå varmt og lyst.Knip av nede ved roten.
KruspersilleKan overleve både lav temperatur og lite lys.Knip av de største stilkene nede ved roten.
MynteTrenger mye lys.Knip av til over et bladpar.
OreganoTørst plante. Trenger mye lys.Knip av til over et bladpar.
Rosmarin La tørke lett mellom hver gang du vanner. Må stå lyst, men ikke for varmt.Knip av nede ved roten.
Salvie La tørke lett mellom hver gang du vanner. Må stå lyst, men ikke for varmt. Knip av nede ved roten.
SitronmelisseMå stå lyst.Knip av til over et bladpar.
TimianLa tørke lett mellom hver gang du vanner. Må stå lyst.Knip av til over et bladpar.

Bruke opp krydderurter

Men nå sitter du kanskje der og har kjøkkenet fullt av oregano og timian og mynte, og synes det blir litt i overkant – kanskje er du lei av båtpoteter med smak av rosmarin og caprese-salat, eller du mistenker at gressløken din dobler seg i størrelse hver gang du ser bort. Hvordan kan du bruke opp hele planten sånn at du kan kaste roten med god samvittighet? Eller kanskje du rett og slett bare har mye til overs etter å ha tynnet plantene dine? Uansett, her kommer noen gode alternativer til hvordan du kan utnytte plantene dine maksimalt.

Legg i kjøleskapet

Om du vil ha pottene vekk i dag, men vet du kan bruke av bladverket om to dager, kan du i de fleste tilfeller holde bladene friske og fine i kjøleskapet.

Kjøl

Klipp ned planten og rens ut eventuelle visne blader og stilker. Rosmarin, oregano, salvie, gressløk eller timian kan legges utover et stykke tørkerull du har fuktet forsiktig med en sprayflaske, for så å rulles sammen og puttes i en lynlåspose. Klem ut luften og legg i kjøleskapet.

For dill, mynte, koriander, estragon eller persille trenger du et rent syltetøyglass (eller et vanlig kjøkkenglass) og en lynlåspose. Fyll 2–3 cm med vann i bunnen av glasset og sett urtene nedi. Dekk med posen, og klem sammen låsemekanismen sånn at den lukker seg relativt godt rundt glasset. Sett i kjøleskapet og sørg for at det alltid er nok vann i glasset, og at det er friskt og klart. Du kan bruke samme metode på basilikum, men dropp å dekke dem med plast, og la glasset stå lyst. Dette vil kunne føre til at vannet både fordamper og misfarges fortere, så vær ekstra obs på det.

Visste du forresten at du kan sikre deg «evig basilikum» ved å sette stiklinger i vann? Epic Gardening er blant dem som har laget informative videoer om hvordan man skaffer seg uendelig tilgang til basilikum.

Frys

En del krydderurter kan helt fint fryses ned, og om du vil ta vare på dem litt lengre enn at de holder i kjøleskapet, er fryseren et fint alternativ. De blir ikke like gode som nye, men om du eksempelvis liker å ha gressløk i omelett eller eggerøre, er fryseren perfekt. Hos Garden Betty finner du en kjempefin oversikt over hvordan du kan lage en urtepistou (en slags pesto) som kan fryses ned, og hun har også en veldig fin gjennomgang av ulike frysemetoder.

Passer for: alle urter, men ikke alle metoder passer like bra for alle sorter.

Tørk

Du kan tørke de fleste urter i en dehydrator/sopptørker eller i en vanlig stekeovn. Du kan også henge dem til tørk på kjøkkenet, men personlig har jeg ikke særlig gode erfaringer med det. Legg stilker med blader utover et bakepapir på et brett – det kan være fristende å ha flere urter i ovnen samtidig, men ettersom de kan bruke ulik tid på å bli ferdige, er det best å tørke dem hver for seg. Sett brettet midt i ovnen. En temperatur mellom 75 og 90 grader pleier å fungere fint, men du må se an tørketiden litt, ettersom den avhenger av hvor tykke og «saftige» bladene er. Prøv med et kvarter, og følg med underveis. Når du tror de er ferdige, tar du ut brettet, lar urtene kjøle seg ned og kjenner deretter etter om de føles skikkelig tørre. Er de ikke det, må de inn i ovnen igjen, er de tørre, kan du forsiktig separere bladene fra stilkene og oppbevare bladene i et tett glass (det holder gjerne å riste stilkene litt).

Passer for: basilikum, persille, oregano, salvie og timian.

I 2020 forsøkte jeg å lufttørke oregano og timian på kjøkkenet. Det viste seg at jeg ikke hadde riktig luftfuktighet, så det var rimelig bortkastet.

Lag urtesmør

Smør er godt, og det blir enda bedre med krydder i! Dessuten er det utrolig enkelt å tilpasse, så du kan lage kryddersmør for kjøtt, fugl eller fisk, alt ettersom hva slags urter du har. La smøret bli mykt på kjøkkenbenken og rør inn hakkede urter. Smak eventuelt til med hvitløk, revet sitronskall, salt, pepper eller tørkede urter av andre slag. Om du skal bruke det relativt raskt, kan du sette smøret inn i kjøleskapet, men ellers er det best å fryse det i en isbitform. Da kan du enten ta ut en smørisbit ved behov eller ta ut alle samtidig etter at de er frosne, og legge dem i en lynlåspose i fryseren.

Passer for: alle urter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *