Hvordan sjekke om det er liv i en rose?

Utpå sommeren er det fint å se at ei rose hev utsprungen ut av ei rot so grann, men på våren kan det i noen tilfeller være vanskelig å se om det er liv laga. I dette innlegget skal vi se nærmere på når det er håp og når det er på tide å gi opp håpet.

Det er hovedsakelig to ting som gjør det tydelig at du har en frisk og levende rose, nemlig tilstedeværelsen av friske grønne grener (eller grener som i alle fall er friske og grønne et stykke oppover) og årsferske skudd. Om disse tegnene mangler, kan det imidlertid være lett å gi opp håpet. Det kommer ikke skudd fra død ved, og uten skudd blir det hverken bladverk eller blomster. Men det er ikke sikkert du trenger å gi opp håpet.

Her kommer det et bittelite skudd!

På tide å grave

Er det ikke noen tegn til liv over bakken? Da er det på tide å grave seg ned. De aller fleste roser er podet, altså at selve rota er av en annen rosesort (noen er også rotekte, og selges da som det), og om den er plantet riktig, er podestedet begravet under minst 10 cm med jord. Disse centimeterne skal du konsentrere deg om, for det er der du kan finne ny vekst. Grav forsiktig rundt rosa, helst med bare fingre, sånn at du ikke i vanvare knekker eventuell ny vekst. Nye skudd som ikke har fått noe sol ennå er gjerne svært bleke, så de synes godt i den mørke jorda.

Nytt skudd på Brother Cadfael som kommer ut fra langt nede på stammen, men over podestedet

Om du finner skudd, vet du at planten er levende, men sjekk hvor de eventuelt kommer ut fra – om de vokser ut fra under podestedet, altså fra den opprinnelige rota, er de villskudd, og vil være av en helt annen sort og med andre egenskaper enn rosa du ønsker å få frem, og du kan gjerne knekke dem av med en gang, så slipper du å slåss med den når den er 50 cm lang og dekket i torner utpå sommeren.

Her er podestedet

Det skal også sies at nye skudd ikke nødvendigvis vil overleve eller være nok – i fjor hadde jeg håp om at en rose skulle klare seg etter at jeg fant nye skudd under jordskorpa, men det kom aldri noe nytt opp, og i år blir den kastet. Skudd er imidlertid uansett et tegn på liv og håp, og det kan hende det vil komme nye skudd fra den riktige rosa om litt.

Om du ikke finner noen nye skudd, er neste trinn å grave opp hele rota. Her gjelder i grunnen samme prinsipp som med grenene – å finne ut om det faktisk er liv i rota. Hvis røttene er tørre og knekker når du forsøker å bøye dem, er de døde, men om de er myke og fleksible, er det liv i dem. Det er naturligvis ikke dermed sagt at du vil få nye skudd på rosa, men det er håp!

Denne rota er myk og bøyelig fordi veden er levende

Avhengig av hva slags vokseforhold du har å tilby rosene dine, kan du nå velge å sende den levende men lite livlige rosebusken på spa – flytt den over i en potte med bedre lysforhold, tilfør gjødsel, beskjær den (om du ikke allerede har gjort det) og følg med på utviklingen. Om det er liv laga, kan du alltids flytte den tilbake til voksestedet eller til en ny og bedre plass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *