Selv om chiliplanter for det meste er sunne og friske, er det ett og annet som kan gå galt med dem.
Vil du hoppe direkte til en diagnose? Bruk lenkene nedenfor!
- De første bladene faller av
- Andre blader faller av
- Blader som gulner
- Sukkerlignende belegg på bladene
- Misdannede blader
- Bulkete blader
- Klissete belegg på bladene
Hvordan unngå sykdom og skader
Når en chiliplante ser syk ut, er det som regel et tegn på et av tre problemer:
- lys
- vann
- næring
Hvis du klarer å gi riktig balanse av disse tre tingene, unngår du automatisk mange potensielle problemer med særlig unge planter. La os starte med lyset: chiliplantene dine vil ha 16 timer med vekstlys i døgnet. Ikke kjør på med 24 timer. Bruk en timer eller lag deg en fast rutine med å skru lysene på og av når du står opp og legger deg. produsenten av lyskilden bør oppgi hvor langt unna plantene den skal være. Vær også obs på avstanden mellom planter og lys – normalt vil produsenten oppgi en ideell avstand, slik at du får optimal effekt uten å svi plantene. Om du ikke har disse opplysningene, eller har en lampe som ikke kan justeres i høyden og der plantene vil vokse nærmere og nærmere lyset, bør du forsikre deg om at det ikke er noen vareutvikling fra lampen. Selv har jeg to lyskilder som ikke utvikler varme, der det egentlig ikke gjør noe om toppen av planten berører dekselet foran diodene, men en annen som utvikler mye varme og som laget brennmerker i et basilikumblad da jeg uforvarende holdt planten for høyt mens jeg vannet.
Når det gjelder vann, vil ikke chilien tørke, men den vil heller ikke svømme. Vann nedenfra for å stimulere røttene og gi litt vann ofte heller enn masse vann sjeldent. Gjør deg kjent med hvor mye en tørr og en våt potte veier, så kan du bare lette på planten for å vite om den trenger vann. Skulle du ha glemt pliktene dine eller oversett en plante som står i jord med høyt innhold av kokos eller torv, vil du kunne oppleve at jorden i potten tørker ut i så stor grad at det er vanskelig å få noe ut av vanning fra undersiden. I disse tilfellene kan det være bedre å sette potten på en dyp skål med vann og deretter vanne fra oversiden, la den stå en stund med «vann opp til knærne» og deretter ta den ut og la den renne av seg.
Når chiliplanten din har fått sine første ekte bladpar, er det på tide å gi den næringsrik jord og tilføre plantenæring med jevne mellomrom. Kjøp fortrinnsvis egen næring for chili og følg anvisningene. For planter i vekst er det vanlig å gi halv dose av næringen, men om du får inntrykk av at dette ikke er nok for plantene dine, kan du prøve deg med full dose istedenfor.
De første bladene på chiliplanten min dør!
Det er helt vanlig at det første bladparet takker for seg når det har kommet noen par med ekte blader. Det er bare å knipe av de gulnende bladene innerst ved stilken og bli kvitt dem.
Men nå mister chiliplanten min andre blader også!
Det var da voldsomt, da! Men ok, det å slippe blader er chiliplanters passivt aggressive måte å si «jeg er misfornøyd» på, og det blir opp til deg å gjette hva som er problemet. Dette er nemlig et problem som kan skyldes både overvanning og undervanning (dermed er det veldig dumt om du prøver å bøte på det med mer vann dersom du allerede overvanner), for mye gjødning (mer spesifikt: for mye nitrogen) og for høy eller lav temperatur. Sistnevnte er mer sannsynlig dersom du har plantet ut chiliplanten og et væromslag har gitt tropevarme eller en forsinket fimbulvinter i juni, men om du har flere planter i hver sin potte stående inne (som man jo helst har nå i mars), så er det sannsynligvis et vanningsrelatert problem. Om ikke potten virker spesielt tung eller lett og naboplantene virker friske og fine, kan du godt kontrollveie den som slipper blader med en frisk nabo i samme type potte, så får du en god indikasjon på om sveklingen kan være for tørr eller våt. Om du føler deg helt trygg på at den ikke er overvannet, kan du forsøke å la jorden trekke til seg godt med vann (nedenfra!) og så renne av seg. Når overskuddsvannet renner ut igjen, vil det ta med seg noe av næringsstoffene i jorda, så om det faktisk er nitrogennivåene som er for høye, kan du løse det problemet samtidig. Om det ikke faller av flere blader, kan du konkludere med at du har løst problemet og klappe deg selv på skulderen.
Skulle du føle deg sikker på at det faktisk er for våt jord i potta, er det begrenset hva du kan gjøre, men om det er relativt kort tid siden du pottet om sist, og det fremdeles er mye «urørt» jord i potta, kan du forsøke å potte om planten og bytte ut den våte jorda med litt tørrere ny jord. Sannsynligvis er det dog bedre å bare vente litt lengre før du vanner på nytt, og være mer sparsom med vannet.
Bladene på planten min har blitt gule!
Gulnende blader hos chili er nok et symptom som kan ha flere årsaker. En av dem er overvanning, så om du føler deg trygg på at du vanner riktig (ofte og lite), bør du forsikre deg om at ikke akkurat denne planten har blitt vannet litt vel rundhåndet. Er det jevnt over mye gult hos deg, og du mistenker at det er vanningen som er problemet, bør du prøve å vanne enda litt mer sparsomt og se om det hjelper. Velg deg gjerne en referansepotte som du veier og noterer ned vekten på. Fortsett å gi litt vann jevnlig, men se om vekten går ned i løpet av en uke. Om plantene blir grønnere og friskere, har du funnet synderen (deg, altså).
Om du ikke føler deg trygg på at det er vanningen som er problemet, bør du istedenfor fokusere på hvordan det gule er fordelt. Er det et par gulgrønne blader på toppen av en ellers frisk plante, en jevnt gul plante eller en plante som ser ut til å gulne fra roten og opp? Om den gulner nedenfra, er problemet et nitrogenunderskudd, og i de fleste tilfeller vil det bety at du ikke gir nok gjødning eller at jorden er utarmet. Nitrogen er en av hovedbestanddelene i de fleste typer flytende eller pelletert gjødsel, og om plantene ikke har noe mer matnyttig enn vanlig såjord som ikke er tilsatt ekstra næring, eller om du har vært for tilbakeholden med flytende planteføde, vil det kunne forklare tilstanden. Gi ny og bedre jord dersom du tror jorda er problemet, og vær påpasselig med å gjøde nok fremover.
Hvis alle bladene gulner samtidig, er det sannsynligvis enten et generelt næringsunderskudd, overvanning eller tørke som er problemet. Om bladene virker tørre er det helst det siste, er de slappe, er det helst overvanning, og om de virker normale (bortsett fra fargen) bør du potte om så raskt som mulig og gi bedre jord og mer næring.
Chiliplanten min har fått et belegg på bladene sine som kan minne om sukker!
Gratulerer, planten din har fått ødem! Andre symptomer er små klumper som kan ligne lus på undersiden av bladene, og at bladene krøller seg litt oppover langs kantene. Dette skyldes væskeopphopninger, og for planter som står innendørs, skyldes dette normalt overvanning i kombinasjon med for lite luftsirkulasjon. Hvis plantene dine står veldig tett, bør du prøve å flytte litt på dem, slik at de får mer luft mellom seg og sette opp en vifte. En liten bordvifte på lav hastighet bør være mer enn nok – den simulerer bevegelsen fra vinden som plantene opplever ute. Forsøk å vanne lite og jevnlig heller enn å gi masse vann sjeldent – det kan også bidra til å minske problemet. Selv om bladene normalt forblir «rare», påvirkes ikke veksten for øvrig, og den vil lage like fine frukter som andre planter.
Chiliplanten min har misdannede blader
Et misdannet blad kan være så mangt, men det viktigste her er om det er ett blad eller alle bladene. Det er mye som kan påvirke dannelsen av nye blader, så om du får et blad med splittet spiss eller et som er avrundet heller enn spisst, så er det sannsynligvis noe så enkelt som en fullstendig harmløs og tilfeldig misdannelse. Du vil også kunne oppleve at enkelte sorter (kanskje spesielt de som har frukt som går via lilla/sort før de modner) vil kunne få ett eller flere blader som nærmest er auberginfargede eller spettete, og dette er helt normalt. Det er dessuten ganske stor variasjon mellom ulike sorter chili i hvordan bladene ser ut – det finnes chiliplanter med store blader og små blader, med blanke og matte blader og med nesten glatte blader og med blader med mer definerte nerver. Så lenge planter av samme sort har nogenlunde lik vekst og bladene er jevne, nogenlunde symmetriske og virker friske og «saftige», så er sannsynligvis alt som det skal.
Virker planten frisk ellers, trenger du altså ikke å bekymre deg. Om det derimot er mange blader som ser «feil» ut, om blader forandrer seg og blir misdannede, eller om all ny vekst ser merkelig ut, ja, da er det grunn til bekymring.
Om du opplever problemer med planter som står ute eller inne sammen med «kjøpeplanter» (som kan ha med seg uhumskheter), bør du først se etter skadedyr som lus og spinnmidd. Om du ikke finner noen ekstern synder, vil jeg anbefale deg å kikke nærmere på de neste avsnittene – og husk, det er lov å knipe av syke blader. Chiliplanten din tåler fint å miste noen blader, og det er bedre at den bruker energien sin på å lage nye og friske blader, enn at den skal slite med å holde liv i et sykt blad.
Bladene på chiliplanten min er bulkete og virker hovne!
Dette er normalt et symptom på at du vanner for mye. Vann lite og relativt ofte, og sørg for at overflødig vann kan renne unna. Chiliplanter liker ikke å stå med føttene i vann. Om problemet kun rammer noen av bladene (som har omtrent samme alder) og de i tillegg begynner å krølle seg oppover, er det sannsynligvis et symptom på kalsiumunderskudd. De gamle bladene vil forbli friske, men all ny vekst vil krølle seg inntil du gir planten et kalsiumtilskudd. De bladene som har blitt deformerte vil ikke bli friske igjen, men du kan unngå at ny vekst blir rar.
Deler av bladene på chiliplanten min har blitt gulhvite eller nærmest gjennomsiktige!
Dette er sannsynligvis en solskade, enten forårsaket av at planten har fått for mye lys i et vindu eller at de berørte bladene har kommet for nærme et sterkt plantelys. Flytt lyset litt unna eller plasser planten lengre unna sollyset, så ordner det seg som regel. Det kan godt være at bladene vil fortsette å se rare ut, men dersom problemet ikke utvikler seg eller sprer seg, er alt bra!
Chiliplanten min har et klissete, blankt belegg på bladene sine!
Gratulerer, chiliplanten din har sannsynligvis fått bladlus, og det klissete belegget er honningdugg. Det finnes mange sorter bladlus som liker forskjellige planter. Personlig har jeg bare funnet rødbrune bladlus på mine chiliplanter, og de likte seg både inni blomster og under blader. Om du bare har bladlus på én plante, bør du forsøke å isolere den så godt som mulig og forsøke å spyle vekk lusene. En spruteflaske, enten med vann eller såpevann (det finnes masse oppskrifter, personlig har jeg kun brukt insektsgrønnsåpe utblandet i vann) og behandling av hele planten vil være nødvendig for å bli kvitt insektene. Du kan naturligvis kombinere dette med å plukke og mose lusene med fingrene, men fordelen med såpevann er at bladene blir litt glatte i etterkant, sånn at du kan forsinke neste innrykk av lus. Du må også belage deg på å gjenta behandlingene ved behov, og «ved behov» kan faktisk være daglig.