Er neemolje lovlig i Norge?

Neemoje er en olje som utvinnes ved å presse frø og frukt fra neemtreet, et treslag som opprinnelig hører til i India. Oljen brukes til mye forskjellig, blant annet som bladglans for inneplanter, men brukes også mot skadedyr, til tross for at det, så langt jeg vet, ikke finnes vitenskapelig grunnlag for denne bruken. Det er heller ikke godkjent som plantevernmiddel i Norge, og fordi det er aktører på markedet som likevel velger å markedsføre produktene sine som plantevernmiddel, har Mattilsynet avgjort at det etter 1. august 2021 er forbudt å selge bladglansmidler med neemolje eller å markedsføre ren neemolje som plantevernmiddel (uten å ha søkt om dette og fått det godkjent). Det vil si at om noen averterer med neemolje eller neemholdige produkter og så mye som nevner at produktet kan brukes mot insekter/sopp på planter, så gjør de noe ulovlig.

Så hva gjør man hvis man elsker neemolje? Vel, det kommer an på hvorfor du brukte neem i utgangspunktet. Om du har brukt det som bladglans, kan du kjøpe ferdig bladglans fra Nelson i flere norske nettbutikker. Hva den inneholder, sies det ingenting om, og det kan nok tenkes at det rett og slett er bedre å vaske bladene litt oftere istedenfor, enten med grønnsåpevann eller et av disse tipsene fra Plantemagasinet.

Om du derimot ønsker deg et plantevernmiddel, hjelper det ikke med blanke blader. Plantevernmidler har hovedsakelig to virkemåter: enten dreper de skadedyrene, eller så holder de dem unna planten. Insektene kan drepes ved drukning/kvelning (vanlig med en del oljeholdige sprayer) eller ved at planten gjøres giftig for parasittene som spiser av den. I tillegg kommer rovinsekter og -bakterier som spiser egg, larver eller voksne individer. For å holde insektene unna kan man utnytte lukter som virker frastøtende og stoffer som gjør det vanskelig eller umulig for insektet å klatre på planten, f.eks. ved å gjøre den glatt.

Mot bladlus er det ofte nok å følge litt med og klemme i stykker lus du kommer over, gjerne kombinert med grønnsåpevann, og ellers er både plantevernguiden.no og plantevernleksikonet.no fantastiske kilder til både biologisk og kjemisk krigføring mot skadedyr. Hos plantevernguiden får du dessuten en oversikt over godkjente midler mot din konkrete insektsplage, samt informasjon om hvilke virkestoffer som er i sving.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *