Hærmygg – hvordan blir jeg kvitt dem?

Jeg stiftet bekjentskap med det som ser mest ut som små, svarte fluer som svirret rundt rett over jorda i fjor sommer. De dukket opp noen dager etter at jeg fikk på plass jordbærplantene mine, og i flere uker svirret det en haug av dem over de to balkongkassene mine. Jeg var ikke veldig begeistret, for å si det mildt, og selv om jeg skjønte hvor de etter all sannsynlighet hadde kommet fra, visste jeg ikke hva de var eller hvordan jeg skulle bli kvitt dem. Til slutt fant jeg ut at de var hærmygg/sørgemygg, på engelsk kjent som «fungus gnats». Som det engelske navnet tilsier, liker de, eller rettere sagt larvene, sopp. De voksne individene legger egg i fuktig jord, larvene spiser sopp og, i noen tilfeller, planterøtter og blir til nye mygg. Det skal visstnok ikke være mulig for hærmygg å gjøre skade på voksne planter, men småplanter kan komme til å ta skade. For meg var problemet først og fremst at det er litt udelikat å dele adresse med en sverm småfluer, og sekundært at jeg synes 95 % av alle larver er usigelig frastøtende, og ikke liker å tenke på at de er i plantejorda mi (ja, jeg er skrekkelig tøysete). Den metoden jeg brukte i fjor, og som jeg nå er i ferd med å igangsette for å få has på årets invaderende horde (jepp, jeg var så heldig å få noen til!) fungerte rimelig bra, så da tenkte jeg at jeg kunne dele – og samtidig gi noen preventive råd.

Behandling i tre trinn

For å bli kvitt disse små røverne, må man bryte forplantingssyklusen deres. For å få til det, må man drepe både larver og voksne, og gjøre miljøet så ugjestmildt som mulig, uten å drepe plantene eller nyttig mikroliv i jorda.

Trinn 1: Insektsfeller

Balkongen min er full av gule limfeller om dagen (jeg har kjøpt mine hos Mat & Hage, men de finnes å få kjøpt flere steder). Det er ikke pent, men det er effektivt. Ved å feste fellene på pinner og sette dem så nærme jordoverflaten som mulig, fanges mange individer opp. Det er dog noen ting man bør være obs på:

  • Bladverk og blomster kan sette seg fast og bli ødelagt, så tenk på hvordan fellen og nærliggende planter vil kunne bevege seg i vind. Bruk eventuelt to pinner per felle for å unngå at den snurrer rundt.
  • Fellene diskriminerer ikke, og kan like gjerne ta en sommerfugl, bie eller et annet nyttig insekt. Plasser, så langt det er mulig, fellene borte fra blomstrende planter og følg med på dem. Personlig synes jeg tanken på uforvarende å drepe en humle er helt grusom.

Trinn 2: Tørr jord

Man kan naturligvis ikke la plantene tørste ihjel, men ved å holde jorden så tørr som mulig, hindrer man de voksne myggene i å legge egg. Bruk en fuktighetsmåler, og ikke vann når det ikke er nødvendig, slik at jordoverflaten føles tørr mesteparten av tiden.

Trinn 3: Nematoder

NemaFelt er mikroskopiske nematoder som spiser hærmygglarver. Jeg har til gode å finne det hos hagesentre, men nettbutikken Mat og Hage selger det, og jeg har bestilt en dose til balkongen min i år slik jeg gjorde i fjor. Nematodene er blandet ut i leire, og man vanner rett og slett jorda med disse ørsmå rovdyrene. Man bør behandle potter og høybed som tilsynelatende ikke er angrepet også når man først er i gang, ellers ender man opp med en ny invasjon fra det enslige hærmyggparet som var på en langweekend i en eksotisk ampel. Når de fleste voksne er døde, den oppvoksende slekt er spist opp og de som klarer seg blir ofre for limfellene som knertet foreldrene, er også problemet borte.

Hvordan unngå hærmygg

Det er umulig å garantere at man aldri får hærmygg på besøk, men det er noen ting man kan gjøre for å gjøre potter og bed lite tiltalende for de små krekene. Da vil det være lettere å unngå problemer når du får inn hærmygglarver via jord eller planter, eller tilfeldigvis får besøk av noen som får lyst til å slå seg ned.

For det første, tenk på vanningen. Som nevnt ovenfor, er fuktig jord det beste disse små krypene vet om. Min erfaring tilsier at tettplantede potter er mindre utsatt, antageligvis fordi man vanner sjeldnere, og jorda rett og slett er mindre tilgjengelig for myggen. Du kan også dekke til jorden – jeg vil tro at kokosmatter, gressklipp og halm vil fungere fint, og jeg fikk bremset problemet litt i fjor ved å legge perlitt over jorda der problemet var størst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *