Plantelykke med lite budsjett

Har du lyst til å pynte opp med planter på terrassen eller balkongen, men er lite lysten på å bruke mange tusen kroner?

Enkelte turer på hagesentre og gartnerier kan være litt deprimerende når man prøver å holde seg innenfor et beskjedent budsjett. Høybed kommer fort opp i mangfoldige tusen, og selv relativt enkle utepotter koster sjelden under 500 kr hvis man vil ha relativt grei størrelse på dem, og skal man ha en solid plantevogn, koster den fort 50 % av selve potta.. Ynder, klematis og andre storblomstrende herligheter koster fort mange hundre kroner, og til og med lavendel kan komme opp i relativt stive priser. Og la oss ikke glemme at jord er udrøye saker… Så hvordan gjør man det så billig som mulig?

Gjennomtenkte valg

Det er vel i grunnen en selvfølge, men jeg sier det likevel: prøv å unngå å gjør dumme valg. Les deg opp på plantene du kjøper, og sørg for å velge varianter som vil kunne trives under de vekstforholdene du kan tilby. Det er veldig dårlig økonomi å måtte erstatte flere planter gjennom sesongen, så om du velger riktig potte, riktig type og antall planter, og gir riktig mengde vann og næring, så er det også lurt for lommeboka.

Bestem deg for hva slags fargeskjema og stil du vil ha, og sett deg inn i hvilke planter som kan gi deg den stilen du drømmer om. Det kan være flere veier til et flott uterom, og ved å planlegge, kan du enklere gjøre valg som gir ønsket resultat, men til en rimeligere penge. Et eksempel kan være å «fylle opp» mellom de blomstrende plantene med noe nyttig og grønt – både mynte, oregano og timian bidrar med å fylle litt opp og skape kontinuitet, samtidig som det lukter godt og gir deg en jevn tilgang til friske urter gjennom sommeren.

Start tidlig

Har du lagt merke til hvordan en og samme plantetype kan finnes i tre-fire prisklasser i samme gartneri, der det blir dyrere jo større potte du velger? Det er forsåvidt logisk at det koster mer for en plante som har fått vokse seg stor og flott, men om du starter tidlig, vil uansett den lille varianten kunne vokse seg like flott som den store, og det til halve prisen.

Sommerwind, en bunndekker jeg kjøpte i fjor. Den kostet meg 149 kr og blomstret fra juni og til frosten kom.

Stauder eller sommerblomster?

Som et ledd i planleggingen av den blomstrende uteplassen din bør du bestemme deg for om dette skal være en engangforeteelse eller noe du skal jobbe med over flere år. Om du starter tidlig på sesongen og kjøper små stauder, kan du se frem til fantastisk blomsterprakt gjennom mange år, og til en veldig snill pris. De fleste stauder i potter på ca 7×7 cm koster i området 50-100 kr, og selv om de kan se små og lite imponerende ut i første omgang (noe som også gjenspeiles i hvordan de plasseres og eksponeres på hagesentrene), så vil de gi og gi i årene som kommer. Allerede samme år kan de være flotte, så du kan forsåvidt bruke dem som sommerblomster også, men det er jo synd å kaste levedyktige planter?

Å ha stauder krever naturligvis at de plantes i et frostsikkert plantekar, har nok plass til å breie seg skikkelig og tas vare på gjennom vintermånedene. På samme måte kan også en kompakt klaserose eller bunndekker være fantastisk på balkongen, og gi mye glede. Roser er naturligvis litt dyrere i innkjøp enn en sommerblomst, men om du velger deg ut et par-tre fine stauder som går godt sammen med en rose, kan det være en utrolig god investering.

Frø, knoller, småplanter og barrøtter

Om du vil gjøre det enda rimeligere, og tenker langsiktig, kan det å dyrke frem egne blomster, enten det er sommerblomster eller stauder, være en veldig god løsning. Utvalget i frø er stort, og man har mulighet til å finne varianter som ikke selges ferdige i potte på gartneriet. Når en frøpose gjerne koster rundt 50 kr (avhengig av hvor man handler, naturligvis – jeg har hatt gode erfaringer med bl.a. Botanisk verden), og kan gi 100 småplanter, sier det seg selv at det er billigere enn å kjøpe ferdig. Mange synes dessuten det er hyggelig å dele frø og småplanter med venner og kjente. Det å så selv, og få kraftige og sterke planter, krever i mange tilfeller vekstlys, men om du f.eks. har spart på pottene fra krydderplanter og lignende, og begynner å så i papirpotter eller melkekartonger, kan du få et fantastisk blomsterflor for en tusenlapp – inkludert plantelyset. I mitt tilfelle ble dyrkedillaen en dyr affære, med pluggbrett og såjord og undervarme og ørten andre greier, men det er liten tvil om at man kan gjøre det litt mindre overkomplisert, dersom man vil det – det kommer bare an på interesse, tid, ambisjoner og hva man vil så.

Det trenger ikke å koste så mye å dyrke egne planter, og det er veldig gøy!

En del mindre gartneriet tilbyr også småplanter som trenger å vokse seg store til en rimelig penge – et eksempel er Hagemo Planter, hvor jeg kjøpte fuchsia og bacopa i våres. hver plante kostet 40-50 kr, og etter en måned på kjøkkenbenken og to ompottinger var de klare for å plantes ut. Det var definitivt billig moro!

Både stauder og roser kan kjøpes på barrot, blant annet hos Hageglede – da får man en ganske så kjedelig rot i posten, men når de får etablert seg, blir de minst like store og fine som «ferdigplantene». Som en bonus har de ikke blitt stresset til å produsere bladverk eller blomster når du får dem i hus, så de skal i utgangspunktet være sunnere enn ferdigplantene. Det er definitivt kjekt å kunne bestille seg en rose som ikke finnes på det lokale hagesenteret, og bare betale 1/3 av prisen for den. Det krever litt mer planlegging, og det er ikke sikkert den er så veldig mye å skryte av det første året (eller hele sesongen), men igjen, om du tenker langsiktig, er det en fantastisk deal!

Alternative plantekar

Så var det dette med å ha noe å plante i, da! Om du kjøper sommerblomster i ampel, er de jo klare til bruk, men ellers må man nesten ha noe å plante i. Også her bør du tenke over om dette er en engangsgreie, eller om du vil satse på noe som varer gjennom mange år.

Om du vil ha noe enkelt som passer for en sesong, og som tømmes og settes bort frem til neste vår, er det mange ulike beholdere som kan være utmerkede, selv om de ikke er laget for å være blomsterpotter. Eksempler er baljer, bålpanner, trillebårer og vannkanner, og du kan finne masse smarte løsninger som ikke trenger å koste så mye – ta en titt på Finn.no, for eksempel, så kanskje du finner en helt unik potte?

Noen ting er det dog greit å være bevisst på i forkant:

Materialet må tåle å være i kontakt med våt jord uten å ruste eller gå i stykker på andre måter. Aluminium og sink er gode materialer, mens lakkert, uspesifisert metall er mer risikabelt. Det er også viktig at det er vanntett, samtidig som du også bør kunne lage dreneringshull i bunnen. Videre bør du forsikre deg om at det er tilstrekkelig stabilt, slik at du ikke plutselig velter hele moroa utover.

Uansett om du finner et alternativt bruksområde for noe som ikke er en potte eller kjøper potter, så bør du sørge for at du finner noe som passer til det plantevolumet du ønsker deg, slik at du ikke plutselig må kjøpe tre nye potter fordi du fant ut at det ikke var plass til alle plantene dine likevel (jeg snakker av erfaring).

Vær bevisst på hvor du handler

Et bredt kundegrunnlag og lite konkurranse resulterer gjerne i stive priser, både på potter og det som skal være i dem. Undersøk nettbutikker og kjeder som ikke spesialiserer seg på planter når du skal kjøpe potter og lignende, så kan du fort gjøre et mye bedre kjøp ut fra behovet (Om det er plantene som er blikkfanget, trenger du ikke nødvendigvis en håndlaget og unik italienskprodusert krukke), og om du har tilgang til selvstendige gartnerier utenfor bykjerner, kan du fort gjøre et veldig godt kjøp! Personlig er jeg en stor fan av å kjøpe planter på gartneriene på Hurum (Ravnsborg gartneri og hagesenter og Graff gartneri), og kan varmt anbefale dem som supre alternativer til kjedene Hageland og Plantasjen, med stort utvalg, fine og sunne planter og gode priser. Jeg er helt sikker på at det finnes like gode alternativer andre steder i landet, og det er jo dessuten veldig hyggelig å støtte de som står utenfor kjedene. 🙂

Ikke spar på jorda

Det kan være fristende å bruke opp budsjettet på fine planter, og kjøpe den billigste jorda som hagesenteret tilbyr, men jeg vil anbefale deg å gjøre det motsatte! Velg den beste jorda de har som er egnet for bruk i krukker og kasser, og velg gjerne et torvfritt alternativ! Om du har mulighet til det, kan du også få kjøpt veldig rimelig og god kompostjord fra gjenvinningsanlegg rundt omkring i landet. I Oslo får man for eksempel Oslo kompost, og om man har mulighet til å hente og frakte det (forutsetter nok i praksis tilgang til bil med tilhenger), er det et veldig godt valg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *