Hageslange på balkongen?

Om man har hus med hage, er sjansen stor for at man også har utekran, og for alt jeg vet, kan det god være at enkelte nyere bygg også har dette på balkong. Utekraner er veldig greie når man skal vanne, enten det er snakk om dryppvanningssystemer, spredere eller bare en helt vanlig slange med pistolmunnstykke. Fordelen med en balkong eller terrasse som hage er at man slipper å finne plass til en stor slangetrommel, og vannspreder er kanskje ikke det helt store, men en hageslange, det hadde vært greit å ha, ikke sant? Heldigvis kan vi blokkbeboere også få det!

Hurtigkobling, halvtoms og M22?

Jeg har ikke satt meg inn i hvem som laget hurtigkoblingen som brukes av alle vanlige hageslangeleverandører som opererer på det norske markedet, men vedkommende var åpenbart ikke tapt bak ei vogn. Hurtigkoblingen er en slags nippel, vanligvis i plast, som gjenges fast på utekranen. Der kan den godt henge hele tiden, og gjør det veldig enkelt å koble på en slange som er utstyrt med en matchende hunnkobling, og ettersom de passer på tvers av merker, er det ikke noe problem å ha en hurtigkobling fra Cocraft og en slange fra Hozelock. Med kjønnsvendere kan man skjøte to slanger, og man kan lage Y-koblinger. Kjempesmart! Men det var jo ikke det vi skulle snakke om? Nei, la oss gå tilbake til kranen. En utekran har vanligvis utvendige gjenger i dimensjonen 1/2″, også kjent som R15. Hurtigkoblinger for utebruk har derfor innvendige gjenger i samme dimensjon, slik at de passer som hånd i hanske. Men hva med innebruk? I fjor koblet jeg hageslangen min på dusjbatteriet (som har 1/2″-uttak til slangen) via en, mener jeg selv, ganske sinnrik kombinasjon av Y-stykker og kuleventiler, men det var tydeligvis mindre smart enn jeg trodde, for det bidro til at jeg sprengte blandebatteriet.

Ikke gjør dette. Jeg gjentar: IKKE gjør dette.

Så hva gjør man hvis man vil ha hageslangen inne? Jo, man går til angrep på kjøkken- eller baderomskrana! Strålesamleren som sitter i den er nemlig skrudd fast, og kan enkelt skrus ut igjen. Da er alt du trenger en hurtigkobling med samme gjengetype, og så er du i boks! Jeg vet ikke helt hva som er grunnen til at det benyttes en annen standard akkurat her, men jeg kan se for meg at det har noe med tykkelsen på godset å gjøre – strålesamlerne og enden på krana hvor de sitter har nemlig metriske gjenger i størrelse M22 eller M24, og er enten inn- eller utvendige.

Bør jeg fjerne strålesamleren?

Akkurat det er vel mer et tja enn et ja. Om du har en justerbar strålesamler med dusjmunnstykke er det jo dumt å ikke kunne bruke den, men om du har en helt ordinær variant, vil du nok ikke savne den.

Det er vel neppe så mange forunt å ha en ekstra kran som ikke er i bruk, og ved bruk av en vanlig adapter, må du enten bruke vannet via hurtigkoblingen (mulig, men krøkkete) eller skru den ut og sette inn strålesamleren hver gang du skal vanne (uendelig mye mer krøkkete). Nettopp derfor vurderte jeg ikke denne muligheten i fjor, men i år ble det andre boller!

Jeg jobber på Clas Ohlson, og da jeg i våres oppdaget denne dingsen, ble jeg veldig, veldig, veldig gira: Det er en hurtigkobling som festes med klype over et spesialkonstruert dusjmunnstykke!

Det er en så utrolig liten og enkel ting, men akk så smart og gjennomtenkt! Jeg brukte min kjære vannpumpetang (ikke gjør det, bruk en fastnøkkel eller skiftenøkkel som et normalt menneske) til å løsne strålesamleren på kranen på toalettet (dette var den enklest tilgjengelige kranen i forhold til balkongen), tok ut adapteren som fulgte med for kraner med utvendig gjenge, stakk pakningen inn i den delen jeg skulle bruke og skrudde til. Dermed satt jeg igjen med en kran som fremdeles så veldig vanlig ut og fungerte akkurat som før, men som, ved å klemme fast hurtigkoblingen, plutselig kunne brukes til å gi vann til hageslangen!

Hva slags slange?

Det finnes flere slags hageslanger på markedet – billige og dyre, påstått flokefri og ikke, tynne, tykke og lange og korte. Med noe begrenset plass på balkongen var jeg ikke kjempeinteressert i en stor rull med 20 meter slange som burde oppbevares på et veggfeste jeg definitivt ikke hadde plass til. I fjor kjøpte jeg derfor en spiralslange, som er en av to gode løsninger, men ikke den beste løsningen for meg.

Fordelen med spiralslangen er at den er hard og solid, og du kan strekke den på samme måte som du strekker en gammeldags telefonledning. Trenger du 2 meter ledning? Da har du det. Trenger du 10? Da har du det. Veldig praktisk! Men i likhet med telefonledningen skal det ikke så mye til før det blir knute på tråden, i form av at den vikler seg inn i seg selv under oppbevaring. Det er ikke noe stort problem, men definitivt litt irriterende i mine øyne. Det jeg imidlertid er mer skeptisk til, er belastningen den hos meg påfører krana på badet. Man strekker tross alt ut slangen, og selv om jeg er helt håpløs når det kommer til fysikk, tror jeg det er vanskelig å unngå at noe av den strekkingen belaster festepunktet mellom slange og kran. Om man har veldig kort vei fra kran til der det skal vannes, derimot, er den helt super og veldig hendig.

Hva med den andre løsningen? Jo, det er den korte slangen som utvider seg når den fylles med vann, og det er den jeg har byttet til nå i år. Man går naturligvis glipp av en slange som er justerbar og tilpasser lengden selv, men til gjengjeld blir det mindre press på vannkrana, og den er mye enklere å håndtere.

Mitt nåværende oppsett består av Yoyo Go hageslange og denne sprøytepistolen. Lignende slanger og pistoler produseres av en rekke leverandører.

Hva med enden av slangen?

I teorien trenger man jo ikke noe i enden – man kan holde for tuten, sette på vannet, beinfly ut på balkongen og regulere vannet ved å flytte på tommelen. Jeg vil dog tro at de fleste foretrekker en eller annen form for sprutemunnstykke eller pistol. Jeg innbiller meg at sprutemunnstykket var normen frem til ganske nylig, og de variantene jeg har sett lar deg justere vannmengden og dermed vanningseffekten ved å vri på den ytre delen av munnstykket. Personlig er jeg dog mye mer begeistret for sprøytepistoler, og kjøpte en veldig rimelig modell hos Clas Ohlson som jeg elsker. Den har syv vanningsmønstre, deriblant fin damp (perfekt for nysådde frø), dusj (allrounder som er fin til de fleste typer vanning), «soaker» (om du vil at vannet bare skal renne) og jet. Sistnevnte gjør underverker ved rengjøring av balkonggulvet! Felles for munnstykker og pistoler er at de kobles rett inn i en hurtigkobling. Om du skal bruke en slange som ikke har hurtigkobling montert fra før, vil jeg anbefale koblinger med vannstopp (Hozelock kaller sine AquaStop, Gardenas heter Water Stop). Disse lukker automatisk når forbindelsen hannstykket brytes, slik at vannet ikke spruter, uansett om du skal bytte fra pistol til munnstykke, eller skal koble slangen fra krankoblingen uten at alt vannet som er i slangen renner utover gulvet.

Huskeliste

Dette trenger du for å bruke hageslange på balkongen:

  • Kranadapter med hurtigkobling
  • Fastnøkkel eller skiftenøkkel
  • Hageslange med hurtigkobling, gjerne med stoppventil
  • Pistol eller strålemunnstykke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *