En dyrevennlig balkong

Da jeg skulle begynne å ha blomster på balkongen, visste jeg at jeg måtte sørge for å gjøre det på en kattevennlig måte. Jeg deler hjem med to veldig sjarmerende, men ganske sære katter, og når valget står mellom estetikk og deres sikkerhet, prioriterer jeg naturligvis alltid det siste. Les mer om å gjøre balkongen dyrevennlig her!

Sikring av balkongen

Jeg er motstander av utekatter av flere grunner, hovedsakelig av hensyn til kattenes sikkerhet, og til en viss grad også fordi katter kan være til plage for både barnehager og hageeiere, og denne frustrasjonen kan i verste fall føre til at kattene skades. Samtidig er det viktig at kattene kan få lit frisk luft (et stimulerende innemiljø er naturligvis helt nødvendig når de skal være inne hele tiden), så da jeg flyttet inn, var noe av det første jeg gjorde å sette opp netting foran på balkongen. I utgangspunktet skal ikke katter være så dumme at de hopper ned fra store høyder, men det forekommer. Dette kan blant annet skyldes at katten blir «høydeblind» og bykser ut fra balkongen for å fange en fugl. Det finnes flere typer kattenetting på markedet, og selv om det ikke akkurat pynter opp, så trenger det ikke være noe problem heller. Hvorfor ikke bruke det som et espalier? La sukkererter klatre oppover nettingen, eller la den, gjerne i kombinasjon med et vanlig espalier, la klatreplanter bre om seg!

Insekter

Planter på balkongen betyr også at du sannsynligvis vil få besøk av flere pollinerende insekter. Dette er jo kjempeflott, for humler og bier trenger den hjelpen de kan få, men husk at mer trafikk på balkongen kanskje kan være litt skummelt om du har en hund eller katt som er i overkant glad i å jakte på småkryp. Hvis det er tilfellet, bør du velge å plassere planter høyt oppe, slik at insekter som flyr til og fra blomstene ikke er innenfor dyrets rekkevidde, eller ikke la din firbente venn være alene på balkongen.

Kjemikalier

Plantepleie kan omfatte en del stoffer som kanskje ikke er direkte sunne for dyr. Det kan dreie seg om både natur- og kunstgjødsel i pelletsform, tabletter, pinner og pulver. Vær bevisst på hvor og hvordan du oppbevarer disse tingene. Husk også at overflødig vann som ligger på skåler eller renner fra ampler kan inneholde rester av disse stoffene, og at enkelte dyr kan komme til å lepje det i seg. Her er det nok store forskjeller – mine katter ville nok aldri funnet på å smake på lugubert ute-vann, så tilpass deg etter hvor tilbøyelig hunden eller katten er til å spise ting som ikke er mat.

Giftige planter

Da jeg kjøpte Adina, bekymret moren min seg litt for at hun skulle kunne ta skade av å spise på stueplantene. Oppdretteren beroliget oss med at katter var ganske smarte, og sjelden spiste planter som var giftige. Det visste tydeligvis ikke Adina, som elsker gressløk. Jeg kan derfor ikke ha gressløk på kjøkkenbenken, for da blir den spist – til tross for at hun burde vite at løk er giftig for henne.

Det er ikke alltid så enkelt å vite om noe er giftig – det gjelder særlig om man kjøper planter som ikke er merket ordentlig (tenk tur på gartneriet, umerkede potter og kvitteringer merket «sommerblomst klasse 1, sommerblomst klasse 2, staude klasse 5») eller frø fra planter man kanskje ikke vet hva heter på annet enn latin. Det enkleste er å ta Google til hjelp og søke på plantenavnet + toxic to/safe for + cats/dogs. Om du ikke finner noe på navnet, sjekk om du finner en nær slektning. Jeg kom for eksempel i skade for å kjøpe frø til en veldig fin staude i hjelmslekten (slektning av storhjelm) i fjor, til tross for at jeg var veldig bevisst på å velge trygge blomster. Jeg gjorde en ny sjekk etter at frøene var på plass, og sjekket andre blomster i samme familie – og innså bommerten. Frøene ble naturligvis aldri sådd hos meg, men gitt bort til noen som fikk klar beskjed om at plantene ikke burde stå i nærheten av barn eller dyr, fordi de er veldig giftige.

Samtidig har plassering en del å si – jeg har for eksempel gressløk på balkongen, men plassert slik at den er utenfor kattenes rekkevidde. Det samme gjelder akeleie og klematis, hvor jeg i tillegg er påpasselig med å plukke opp eventuelle blader som faller av. Ettersom kattene gir blaffen i høybedene, er jeg trygg på at jeg ikke en dag ser Adina tygge på noe hun ikke skal, men som sagt, dyr er forskjellige. Om du velger planter som er giftige, bør du være bevisst på plasseringen, sette deg inn i hvilke plantedeler som er giftige og hvilke symptomer det kan gi, slik at du er forberedt dersom du uforvarende forgifter din beste venn.

Spør deg selv om følgende: Er dyret mitt tilbøyelig til å smake på nye ting? Rekker det frem/opp til planten? Kan døde blomster og blader falle ned på et sted hvor dyret kan gå, og eventuelt få det mellom tåputene og slikke på det for å få det vekk? Kan jeg være sikker på at jeg håndterer planteavfall på en måte som er trygg for dyret? Vil jeg huske å vaske hendene etter å ha håndtert plantene?

Noen giftige hageplanter

  • Akeleie
  • Begonia
  • Blåklokke
  • Eføy
  • Erteblomst
  • Georgine
  • Hosta
  • Iris
  • Krokus
  • Liljekonvall
  • Liljer (alle typer)
  • Lupin
  • Lobelia
  • Løkfamilien (fra gressløk til prydløk)
  • Løytnantshjerte
  • Peon
  • Potet
  • Rabarbra
  • Revebjelle
  • Rhododendron
  • Ryllik
  • Storkenebb
  • Tomat
  • Tulipan
  • Valmue
  • Verbena

Spennende planter

En annen problemstilling er planter katten din vil like litt for godt. Kattemynte er et eksempel på en veldig ålreit plante som er fin sammen med roser. Om du har en katt som blir fullstendig gal av kattemynte, bør du imidlertid tenke deg om to ganger før du planter dette – ellers sitter du der en dag med et flatt blomsterbed med en siklende katt oppi. Det er imidlertid ikke alle medlemmer av kattemynteslekta som påvirker katter – den typen som brukes i katteleker er Nepeta cataria, så du bør være ganske trygg med de fleste andre sorter.

3 tanker om “En dyrevennlig balkong”

  1. Hei, hvilke lettstelte planter vil du anbefale å ha på solrik balkong/takterasse som deles med to katter som liker å smake på ting.
    Mvh
    Inga

    1. Hei! Generelt er det meste som er spiselig for oss, trygt for katter (et unntak er løkplanter, så dropp gressløken). Krydderplanter og deres slektninger er kjempefine, som ulike typer salvie og timian – begge får fine små blomster om du ikke kniper dem tilbake. Jeg får aldri lavendel til å trives hos meg, men den er fin å se på og ufarlig for katter. Det samme gjelder selvfølgelig kattemynte, og den «vanlige» du får på gartneriet med lilla blomster er ikke like attraktiv for dem som den ekte «rusbusken» (i mangel av et bedre navn), så du kan trygt gå for det også 🙂 Blant de klassiske sommerblomstene vil jeg slå et slag for petunia og slektningen Million Bells – masse flotte farger og varianter som passer både potter og ampler og helt ufarlig for kattene. Det samme gjelder Bacopa, og Fuchsia. Om du vil ha noe som klatrer, er både klokkeranke og blodbeger etter alt å dømme trygge alternativer 🙂 Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *