Hvordan bli kvitt bladlus

Personlig synes jeg bladlus er litt søte, men det betyr ikke at jeg har lyst til å ha dem på plantene mine. Heldigvis er bladlus, i alle fall etter min erfaring, relativt enkle å bli kvitt når man har et begrenset areal å forholde seg til – som for eksempel en balkong.

Grunnen til at vi ikke vil ha bladlus, sånn utover at store mengder lus ser ekkelt ut, er at de skader plantene. De suger plantesaft ut av blomstene de sitter på, noe som kan påvirke plantens vekst og føre til misdannelser, og i verste fall kan de infisere plantene dine med sykdom.

Min personlige luseerfaring omfatter kun rosebladlus, som jeg har hatt besøk av både i år og i fjor. Det beste vernet mot et luseproblem på roser er tilstrekkelig vanning (tørre roser blir stresset og smaker søtt og godt) og planter som er sterke og friske, og dermed mer motstandsdyktige mot angrep. Det ser også ut til at det er individuelle forskjeller – i fjor var lusa mest interessert i Coral Dawn, litt interessert i Aspirin og helt uinteressert i Sommerwind. Så langt i år har disse tre vært nesten lusefrie, mens Bonica 82 har fått en del lus.

lus på blad

Dersom du finner én lus, er det enkleste å bare mose den (og gjør det fort, for de formerer seg veldig fort, som bittesmå, grønne kaniner). Du kan forsåvidt gjøre det med mange lus også, så lenge du ikke ødelegger planten de sitter på. Det er normalt ganske greit på roseknopper og stilker, ettersom de er ganske solide, men særlig roser med mange torner kan være litt vanskelige å håndtere. Du kan naturligvis bruke hansker når du gjør dette, men jeg foretrekker bare fingre for bedre kontroll – det er litt klissete og udelikat, men det er effektivt og fort gjort. Du kan også gjøre kort prosess ved å klippe av den delen av planten som har lus på seg, men om de sitter på en stor del av planten, eller du av andre grunner nødig vil gå så hardt til verks, må det hardere lut til – nemlig grønnsåpevann.

Jeg kjøpte min «Plante Grønnsåpe» (særskriving ftw) hos Mat og Hage, og vet ikke om den inneholder noe magisk som vanlig grønnsåpe ikke inneholder, men jeg gjetter på at den ikke er tilsatt parfyme. Det jeg imidlertid vet, er at den er effektiv!

Jeg blander to spiseskjeer (50 ml) med 5 dl vann i en sprayflaske og spruter ned stilkene og over- og undersiden av bladene på alle roseplantene mine jevnlig (kun på kvelden eller når det er overskyet). Dette dreper lusene.

Naturlig beskyttelse mot lus

Både gulløyelarver, edderkopper og marihøner spiser lus, så om du finner dem i nærheten av plantene dine, har du noen greie hjelpere tilgjengelig. I tillegg kan det være lurt å tenke strategisk når du samplanter, for lusa er visstnok lite glad i en del planteslag. Hvor mye hold det er i dette er jeg litt usikker på, for jeg har vært bevisst på å velge lusefiendtlige planter rundt mine roser, uten at det ser ut til å ha noen effekt til eller fra. Det er også forskjell på hvordan de skal ha effekt – noen tiltrekker seg insekter som spiser lus, mens andre tydeligvis lukter vondt i lusas øyne. Jeg har også lest at man kan bruke blomkarse som åte, slik at lusa samler seg på den istedenfor å velge andre planter, men jeg vil tro det kommer an på hvilken type bladlus man har besøk av, og personlig vil jeg heller ha 10 lus på en rose enn 500 på den teoretiske blomkarsen ved siden av.

Noen planter som skal holde lusa unna er alle medlemmer av løkfamilien (fra gressløk og hvitløk til prydløk), en rekke krydderplanter (basilikum, dill, fennikel, mynte, rosmarin, og persille), kattemynte og tagetes skal være effektive, så de er forsøket verdt!

Les mer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *