Hvordan spare vann når man vanner

I store deler av Norge er det i skrivende stund varierende grad av vannmangel, og avhengig av hvordan det blir på nedbørsfronten i løpet av sommeren, kan det innføres restriksjoner på hagevanning. I tillegg er det naturligvis den enkeltes ansvar å ikke sløse med vannet, så hva gjør man da som planteelsker?

Heldigvis er det mange grep man kan ta for å kunne glede seg over frodige planter uten å kaste bort verdifulle dråper, og her skal vi gå gjennom noen av dem!

Bruk potter med vannreservoar

Dette er det enkleste grepet du kan ta. Disse pottene har en eller flere veker som fører vannet fra et kammer i bunnen, noe som gjør at plantene alltid har tilgang til vann (såfremt du husker å fylle på tanken, naturligvis), samtidig som du unngår at halvparten av vannet du tilfører renner ut gjennom dreneringshullene. Det skal dog sies at selvvanningspotter har én svakhet, som de for så vidt deler med andre potter uten hull i bunnen, og det er at de kan gjøre om både potter og høybed til gjørmehull dersom himmelens sluser åpner seg og de ikke har tak over. Det kan derfor være en stor fordel å følge litt med på værmeldingen og flytte pottene inn under takskjegget dersom det er fare for mye nedbør.

De to reservoarpottene holder bedre på vannet (og fører til mindre søl) enn den store varianten med dreneringshull)

Ha få store potter istedenfor mange små

Små potter holder dårligere på vannet enn store, så om du lurer på om du skal satse på noen få store eller mange små potter i år, så er stort jordvolum din venn!

Vann til riktig tid

Vann morgen og kveld, ikke midt på dagen. Da fordamper ikke vannet før det har trengt ned i jorda, og det tar lengre tid før du trenger å vanne igjen. *

Bruk en fuktighetsmåler

Det er dumt å vanne bare for å vanne. Kjøp deg en fuktighetsmåler om du ikke allerede har en, så kan du sjekke om jorda faktisk er tørr 10 cm under skorpa, eller om det er fint og fuktig. Å vanne jord som ikke trenger vann er hobbygartnerens versjon av å fyre for kråka, og dine gode intensjoner vil strømme ut gjennom dreneringshullet og kastes bort.

Fuktighetsmåleren er din venn.

Dryppvanning og regnvann

Det finnes nå finfine systemer som kan brukes i hagen og på balkong og terrasse, der et solcellepanel drifter dryppvanning fra en vanntønne (enten påfylt fra vannkrana eller fylt med regnvann). Med dryppvanning tilføres vannet kontinuerlig, men i små mengder, og dermed unngår du å sløse bort vann som enten renner ut av pottene eller trekker så langt ned i jorda ute at plantene ikke kan nyttegjøre seg av det. Et eksempel på et slikt system er Gardena Microdrip. En tønne med regnvann er uansett en veldig fin kilde til vann når du skal vanne, for det er jo gratis vann, men det forutsetter naturligvis at du har et sted å sette den under åpen himmel, gjerne med oppsamling fra en takrenne som gir deg en mye større oppsamlingsoverflate enn diameteren på dunken.

Du kan også utnytte regnvannet mer direkte ved å flytte planter som ellers står under tak når det kommer regn, så utnytter du nedbøren godt.

Reservoarputer, perlitt og vermikulitt

En annen måte å utnytte vannet bedre på, er å tilføre noe i jorden som absorberer vann og slipper det ut når jorden tørker. Et eksempel på dette er perlitt og vermikulitt, begge naturmaterialer som er vanlige å blande i plantejorda. Begge absorberer vann og kan dermed brukes for å bidra til at jorda holdes fuktig lengre. Perlitt bidrar også til bedre drenering, mens vermikulitt holder på mer vann. Du kan bruke den ene eller begge i kombinasjon, men ikke i så stor utstrekning at det går på bekostning av plantenes tilgang til næring. Personlig foretrekker jeg cirka 10 %.

Reservoarputer inneholder et granulat som absorberer mye væske og som slipper det ut igjen gradvis når jorden rundt begynner å tørke opp. Det gjør dermed at du ikke trenger å vanne like ofte.

Denne reservoarputa (i den store veggpotta ovenfor) skal bidra til å redusere antallet vanninger.

Smart plassering

Tenk på hvordan du plasserer potter og ampler. Kanskje du kan plassere en potte under en ampel, sånn at overskuddsvannet fra ampelen kan utnyttes av plantene under? Kanskje dette er året hvor du unngår å sette pottene dine på det aller mest solrike stedet eller der det alltid blåser mye, ettersom begge deler fører til økt fordamping og økt behov for vanning?

Plant fornuftig

Gjør tre kloke plantevalg i år, så begrenser du behovet for å vanne!

  1. Plant i skyggen. Dette forutsetter naturligvis at du har skygge å tilby, men ved å plassere plantene dine et sted med lite sol og velge sorter som trives i skyggen, kan du kutte ned på vanningen.
  2. Velg planter med dype røtter.
  3. Den nederste delen av plantejorda er alltid fuktigst (du kan lese mer om det her), så ved å velge planter som har dype røtter, trenger du ikke å holde det øverste jordlaget fuktig.
  4. Plant bunndekkere. Mange forskjellige planter kan brukes som bunndekkere – stauder som hasselurt og alunrot, krypende og lave sorter av roser, for eksempel Snowy og The Fairy og mange typer sommerblomster som også brukes i ampel, som bacopa og en del petuniasorter. Dess mindre av jorda som eksponeres for direkte sollys, dess mindre vann fordamper.

Dekk til jorda

Om du ikke kan eller vil dekke jorda med bunndekkere – det kan jo bli litt rart i kjøkkenhagen, og ikke aktuelt i en tomatpotte som ikke rommer mer enn tomatbusken du har plantet – så velg å dekke til jorden på et annet vis. Det finnes kokosmatter å få kjøpt, både på rull og skåret ut i sirkler som kan legges direkte i potter, og ellers finnes det masse andre materialer å velge i (det man på engelsk kaller mulch), blant annet gressklipp og saueull. Et lag vermikulitt kan også brukes, og alle disse materialene byr også på den fordel at de forhindrer en hærmygginvasjon fra å inntreffe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *