Det har vært veldig stille fra meg denne våren, og det har sin forklaring i at jeg har vært så heldig at jeg har fått senebetennelse i høyrearmen, og når jeg er ferdig på jobb, er det å sitte ved et tastatur det verste armen min kan utsettes for. Dermed har det ikke blitt noen skriveriet fra meg, hverken her eller andre steder. Det kan fort hende det har blitt noen fine trykkleifer her også – det er litt vanskeligere å skrive med skinne på hånden, og det dukker av og til opp interessante nye ord. 🙂
Hvis du er som meg, har du sikkert tenkt over hvor dyr en tur på gartneriet eller hagesenteret kan bli. Dyrest er gjerne de overdådige amplene. Så kommer roser og klematis, mens stauder og sommerblomster ofte er nogenlunde jevne i pris, selv om prisspennet er stort.
En rosebusk, staude eller klematis som står og blir flottere og flottere for hvert år kan være en veldig god investering, også når prisene kryper oppover mot 400 kr, men med en balkonghage er det jo faktisk ikke plass til ubegrenset store planter, og det er dessuten høyt usikkert hvor mange vintre en i utgangspunktet vinterherdig plante vil klare seg. Sommerblomstene er sånn sett enklere å forholde seg til, men med noen kvadratmeter som skal fylles, blir det fort dyrt, det også. Så da er jo spørsmålet: burde du planlagt bedre og sådd selv?
Jeg tenker at svaret er et rungende «kanskje», for det kommer veldig an på. Og nå skal vi gå gjennom noen av de viktigste faktorene.
Vet du hva du vil ha?
Hvis du skal ha planter klare for å plante ut i mai/juni, må du begynne flere måneder i forveien. Hvor tidlig kommer naturligvis an på hva slags planter det er snakk om, men dersom du skal kjøpe frø, må du antageligvis ha en klar formening om hva du vil ha hvor og hvor mye du trenger allerede i januar/februar. Om du liker at sommervarmen kommer som julekvelden på kjerringa og foretrekker litt uforutsigbarhet og impulsivitet, bør du nok droppe å så selv, eller bare gå for noen enkle basisplanter du kan fylle ut med mellom det du kjøper. Du kan også velge å så urter, grønnsaker eller noe annet som ikke er til pynt – dersom du vet hva du liker, da.
Dersom du liker å planlegge i detalj, eller har en såpass forutsigbar smak at du alltid velger omtrent det samme, er det naturligvis lettere å gå fullstendig bananas når frøkatalogene dukker opp i postkassen eller innboksen, og du kan spare mye på fylle dine egne ampler og bed. Er du ekstra tålmodig, kan du dessuten så stauder – da får må ofte frøene kuldebehandles og trenger et ekstra år på seg for å blomstre, men til gjengjeld vil du jo ha en plante du har investert masse i, og som virkelig kan bli hagens stolthet.
Pris og tilgjengelighet
Du skal være veldig uheldig dersom det ikke lønner seg å så selv – da snakker vi vel i praksis en spireprosent på 0. Selv dyre frøposer gir billige planter, sammenlignet med å kjøpe ferdige planter, men det er ikke alle frøsorter som er like lett tilgjengelige for privatpersoner, og hvis det er en sort som er litt vrien å få til på kjøkkenbenken og frøposen plutselig koster det samme som en halv ferdig plante, så bør du kanskje vurdere om det er verdt det?
Generelt er det dog lettere å få tak i litt mer spennende sorter av mange slags blomster i frøbutikker på nett, både i Norge og utenlands, så om du vil ha noe litt mer sprekt enn det «alle» vil ha (og som hagesentrene og gartneriene derfor satser mest på), er det å så selv ofte smart. Et konkret eksempel på dette er petuniaene jeg er så glad i. Den klassiske magentafargede varianten som jeg synes jeg ser overalt treffer meg ikke helt – jeg synes den er litt mye – men hos Botanisk Verden har jeg over flere år funnet et vidt spekter av flotte og spennende sorter som passer min smak.
Har du tid og plass nok?
Den største fordelen med å kjøpe ferdige planter, er at du får en flott plante som er klar for utplanting uten å ha trengt å ommøblere eller fisle med såjord, prikling og merking. For mange av oss er jo akkurat denne fislingen mye av moroa, men det krever selvfølgelig at du har plass til å dyrke og at plassen og utstyret du har til rådighet gir de rette forutsetningene for at det du vil dyrke skal trives. Om du f.eks. vil så noe som trenger å stå kjølig, men bare har kjøkkenbenken til rådighet, kan det hende at akkurat det er en plantesort du bør kjøpe ferdig. I tillegg har jo planter en tendens til å strekke seg utover og nedover, så selv om du får plass til alle spirene, er det ikke sikkert det er like lett å få plass til de voksne plantene som gjerne skulle blitt plantet ut for to uker siden, men som pent må vente på finværet (ikke et problem hos meg nå i år). Med dårlige vokseforhold får du naturligvis mindre planter enn du ellers ville fått, og dermed også en dårligere start på sesongen.
Personlig er jeg også veldig skeptisk til å så klatreplanter selv, i alle fall sorter som begynner å klatre tidlig, som f.eks. blodbeger, og planter som slynger seg eller henger og rett og slett blir veldig uregjerlige, som blomkarse. Disse krever gjerne stor plass, mye lirking, smart oppbinding eller støtter og god høyde opp til vekstlyset. Umulig er det selvfølgelig ikke, men det er god sjanse for at du vil få bedre resultater med en ferdigplante – som du også kan være sikker på at er veldig, veldig mye dyrere enn frøene var, nettopp fordi den har vært såpass krevende å dyrke frem, sammenlignet med en liten potte med cosmos.
Når det ikke går som planlagt
Vi avslutter med risikoen. Plantene som ikke blir som du hadde håpet. For ikke bare kan du ende opp med at den ene sorten du sådde 10 frø av ble til 5 småplanter som klappet sammen i tur og orden frem til du bare hadde én igjen, du kan også oppleve det jeg gjorde for noen uker siden: jeg plantet ut mange klatrepetuniaer langs et espalier, og selv etter flere dager med herding og varsom håndtering, endte de opp med å bli fryktelig triste fryktelig fort – og dermed røk planene mine for hele høybedet. På samme måte kan kjøpe frøposer der du i teorien skal få et vidt fargespekter, men tilfeldigvis ende opp med bare planter i én farge, eller måtte vente med utplantingen fordi det er vanskelig med gjennomtenkt planting når du ikke vet hva du planter.
Hvor tålmodig er du?
Jeg har ingen grunn til å tro at en plante fra et gartneri er noe finere i august enn en plante jeg selv har sådd, men det er liten tvil om at gartneriet har finere planter i mai. Men, de har også oftere rotbundne planter og planter som har vært stresset slik at de tiltrekker seg kjøpere med blomsterprakten sin, selv om de kanskje hadde vært finere om de fikk bruke mer energi på å lage bladverk (og hadde fått knopper knepet av). Om du vil ha en superfrodig og blomstrende balkong så snart tiden er moden for å fylle pallekarmer, bed og potter, må du antageligvis på gartneri eller hagesenter. Synes du det er helt greit å vente i en måned på at ampelen din skal vokse seg til, kan du med fordel spare pengene og så selv.