Selv om du bor i blokk eller terrassehus og ikke har hage, kan du absolutt hygge deg med en rose på balkongen – du må bare ta hensyn til noen litt andre faktorer enn ved planting på friland!
Stor nok potte
Roser er busker, og de har kraftige røtter. Det er en grunn til at hagesentrene leverer roser i 3–5 liters potter, mens stauder og sommerblomster sjelden leveres i noe over 1 liter. De kraftige røttene trenger plass til å vokse, og derfor må det en stor potte til. Vi snakker dessuten både diameter og dybde, for rosen din må kunne vokse, og den må plantes dypt.
Med mindre du kjøper rose på egen rot, vil den rosen du ser være podet på en rot av et annet roseslag, og dette punktet er ømfintlig . Selv om det stikker opp fra jorda når du kjøper rosen, skal det begraves under ca 10 cm jord. Da greier det seg ikke med en liten sinkbalje eller en potte som kan stå på bordet.
Det finnes dog ett unntak, og det er potteroser – de er de samme plantene som folk har innendørs året rundt, og de trives godt i en vanlig potte.
Plant tidlig
En frisk og sterk rose med gode røtter og solide grener tåler mer enn en puslete plante. Selv om barrotplanter er flott på friland, kan de bli en utfordring på balkongen, ettersom planten vil bruke mye av det første året på å ta igjen rosene som du kunne kjøpt på gartneriet i mai, og som har vært pleiet av kyndige gartnerhender i flere måneder. Kjøp heller ferdige roser, og kjøp dem tidlig. Både Botanisk verden og Lundeby gartneri tilbyr roser i potte med levering tidlig i mai!
Når vinteren kommer
Alle som kjøper roser må tenke herdighet, men faktum er at det er kaldere over bakken enn under, og om du har tenkt å overvintre rosen, må du velge en potte som tåler frost og som enten isolerer svært godt eller som kan pakkes inn. Det kan likevel være lurt å velge en rose som tåler en herdighetsklasse høyere enn der du bor, sånn at du er på den sikre siden.
Samplanting
Roser liker å ha selskap, og kan dra nytte av å ha stauder eller urter rundt røttene sine. Både lavendel, storkenebb og kattemynte er flotte sammen med roser, og kan forlenge blomstringssesongen, slik at du ikke tilbringer mai og juni med bare en grønn tornebusk. Dette forutsetter dog at det er litt ekstra plass rundt rosens røtter, så om du ønsker å ha flere planter enn bare en rosebusk, bør du være ekstra bevisst på hvor stor potte du velger.
Jord, gjødsel og drenering
Roser er litt kresne og trenger god, veldrenert jord og rikelig med gjødsel. På friland vil man gjerne «etterfylle» i bedene på våren, men det er vanskelig å få til med potter. Det er derfor viktig at du satser på god jord, god drenering og jevn tilgang på næring – enten i form av spesialgjødsel for roser eller naturgjødsel.
Type og størrelse
Det er mange typer roser, selv de som fremstår som «passe høye» på friland blir plutselig veldig store når de kommer opp i en potte på 60 cm. Store planter har dessuten større røtter, og blir derfor fort uegnede for krukkelivet. Jeg har selv brent meg på dette og kjøpt roser som har vært oppgitt med én makshøyde ett sted og en ganske annen et annet sted. Prøv å unngå å gå i den fellen!
I tillegg til at det kan bli dårlige vekstvilkår for rosen, ser det også fort litt ubalansert ut – plantens høyde bør stå i forhold til potten. Av den grunn er det best å satse på enten klaseroser, bunndekkere eller miniatyrroser, og finne noe som passer godt til potten eller høybedet du har til rådighet.
Bli kjent med din balkong
Jeg har selv brent meg på at noe som skal fungere i teorien ikke fungerer i praksis (les mer om dette her), så vær obs på at du kan oppleve frafall gjennom vinteren. Skulle det skje, kan du forhåpentligvis lære noe av det – kanskje må du opp ytterligere en sone på klimakartet? Kanskje du må kjøpe roser tidligere i sesongen? Det er bare å prøve igjen!