Hva skal jeg så i år?

Som jeg nevnte i innlegget jeg skrev i går, forsøker jeg å begrense meg litt i år. Jeg vet fremdeles ikke om roser og klematis har overlevd vinteren (de har tross alt både blitt utsatt for overvintring på balkong og dårlig innpakning) og jeg er spent på å se om fjorårets akeleier har klart seg, så jeg vet egentlig ikke hvor mye plass jeg faktisk har i høybedene. Samtidig vet jeg jo at fire ampler, to store potter og tomatpottene er ledige, så jeg tror uansett jeg skal få plass til det som vokser opp!

Spiselig

Nytt av året blir forsøk på å få frem slangeagurk og aspargesbønner. Dette er blant de få grønnsakene jeg virkelig verdsetter, og jeg er spent på om jeg får dreisen på dem. Jeg skal teste agurken Mini Munch F1 og ampelagurken Hopeline F1 – sistnevnte skal, som navnet tilsier, henge ned fra en ampel og gi 10 cm lange agurker, mens Mini Munch skal bindes opp – jeg regner med at den kommer til å ende opp i en av tomatpottene. Den kan bli 2 meter og vel så det, så det kan jo bli interessant! Den lager også små agurker (10-12 cm). Bønnene blir Stanley og Tendergreen. Begge kan forventes å bli 40-45 cm høye og skal gi en stor avling, så får vi se hvordan de leverer her i huset.

På urtefronten har jeg gått litt bananas, og skal prøve meg på både vanlig timian, appelsintimian, basilikum og merian, i tillegg til at jeg satser på å kjøpe en ferdig rosmarinplante. Jeg har ikke vært så flink til å bruke urtene mine tidligere – det blir gjerne til at jeg nøyer meg med å lukte på dem, men det er jo koselig å ha urter for hånden, så jeg skal prøve å skjerpe meg i år – spesielt etter at jeg gikk lei av den hydroponiske basilikumen og lot den få dø.

Til pynt

Først har vi blomkarse, som jo definitivt er en nytteplante (og spiselig). Jeg liker at ting matcher, så i år satser jeg på å så varianten Cherry Rose, som har rosa blomster. Den skal bo i en ampel, og det skal også noen av petuniaene jeg satser på at vil dukke opp fra såkassen – der har jeg sådd villpetunia (petunia axillaris), som virkelig kan anbefales – den har vakre, hvite blomster som dufter fantastisk om kvelden, og stilkene er seige og fungerer som feller for hærmygg. I tillegg tester jeg ut Success Blue F1 (ampelpetunia), Tickled Rose (klatrepetunia som også kan henge i ampel) og Sparklers, som har stjerneformede blomster i forskjellige farger. Så satser jeg på løvemunn i varianten Bronze Dragon, som jeg er veldig spent på!

Til slutt har jeg store forhåpninger til erteblomstene jeg har bestilt – i fjor sådde jeg for tidlig, og de hadde heller ikke nok vokseplass, men jeg satser på at rootmaster-kassen (og å ikke så før i april) vil fikse biffen. Jeg har tenkt å så Earl Grey (lillamarmorerte blomster), Enchante (rosa og blek lavendel), Berry Kiss (forskjellige rosatoner) og Elegance Soft Pink (lys rosa).

3 tanker om “Hva skal jeg så i år?”

 1. Hei!
  Takk for fine tips!
  Vi tenker å ha Hopeline som et prøveprosjekt i et sydvendt vindu på en barneskole i vinter. Vi har et prosjekt om planter til våren og derfor prøver vi nå å eksperimentere litt med hvor tidlig man kan starte sesongen innendørs ved hjelp av hjelpemidler som kunstig belysning.
  Uansett; vi lurer på om vi skal la den få vokse i en ampel slik du beskriver her. Vi har allerede klar en stikling på 10 cm så det er på tide å flytte den til den permanente plassen hvor den skal få utfolde seg. Så derfor lurer vi på om det funka for deg å ha den i en ampel, og om den vokste greit ved å henge nedover. Ble bladverket voldsomt stort, eller gikk det greit å holde styr på det inne?
  Ønsker deg en god helg!
  Med vennlig hilsen Mona, barneskolelærer.

  1. Uff, denne så jeg ikke før nå! Håper prosjektet var vellykket, uansett hva dere endte opp med 🙂 Hos meg gikk det veldig dårlig, men det skyldtes nok i alle fall delvis at det blåser for mye på balkongen min, og agurk er tydeligvis ikke glad i vind :-/ Om jeg skulle testet igjen, ville jeg nok pottet dem om slik at den fikk «krype» litt mer tidligere, men jeg kommer ikke til å gjøre noen nye eksperimenter på dette området så lenge jeg bare har balkong 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *