Høst i balkonghagen

Da august var over, må jeg innrømme at jeg begynte å behandle plantene mine en smule stemoderlig. Jeg hadde en omgang med forsøk på å ta inn chiliplanter (kort oppsummering: lus) og har vært noen turer ute for å vanne litt og for å plukke en og annen tomat, men det har også vært alt. Jeg har i grunnen forberedt både den og meg på det som skal komme, nemlig vinteren. For meg betyr det at flere prosjekter skal på plass samtidig, og det å time og koordinere alle disse prosjektene tar tid. En konsekvens av at jeg har overfylt balkongen er dessuten at det er en utfordring å gjøre noe som helst annet enn å stulle og stelle der ute, og jeg lager bare problemer for meg selv dersom jeg begynner i feil ende. Jeg tenkte derfor at dette kunne være en grei høstguide for andre i samme situasjon som meg.

Sett hagen på diett

Før bjørnen går i hi, feiter den seg skikkelig opp, men for blomstene er det motsatt – mot slutten av sommeren er det ingen blomster som skal ha gjødsel eller trimming som trigger ny og sårbar vekst og vanningen bør holdes på et minimum. Ikke la blomstene tørke ut, men prøv å begrens hvor mye vann plantene får (om du har store krukker under åpen himmel, kan du flytte dem under tak). Tørrere jord gjør det dessuten enklere å få opp planter som ikke skal overvintre ute. Grunnen til at vi ikke vil ha våt jord på høsten, er at alt vannet i jorda vil fryse til is når vinteren kommer, og vann som fryser utvider seg som kjent, noe som kan skade både røtter og potte.

Rydd opp, rydd vekk og kast

Litt avhengig av hva slags planter du har, vil dette arte seg på forskjellig måte. Her er noen eksempler:

  • Sommerblomster skal graves opp og kastes/komposteres
  • Fuchsia og andre ikke-herdige planter som man vil bevare til neste sesong må tas inn og plasseres mørkt og kjølig (og passes på gjennom vinteren!).
  • Georgineknoller må graves opp (jeg gjør dette for første gang i år, og følger råd fra Skarpihagen).
  • Roser bør ribbes for bladverk (bladene skal kastes, ikke komposteres, dette på grunn av risiko for sopp) og du bør dobbeltsjekke at podestedet ligger godt under jorda. Bygg eventuelt opp litt mer jord rundt for å beskytte.
  • Frø som skal tas vare på må høstes.
  • Ampler og potter som ikke kan eller skal overvintres må tømmes og rengjøres.

Tenk på neste vår

I skrivende stund jobbes det intenst med å tømme lagre for løk til neste års blomsterprakt, så dersom du vil ha litt tidlig blomstring med snøklokker og krokus, må du tenke på det før du pakker ned alt sammen. Det kan være lurt å ha egne bed for løkblomster som blomstrer tidlig, og ellers plassere løk i staudebed og andre steder hvor jorden ikke skal uroes for mye – det er dumt å ikke tørre å grave der du gjerne skulle plantet noe nytt i mai fordi det ligger løk på lur et eller annet sted!

Planlegg vintergarderoben

Det er mange spennende blomsterpotter og høybed på markedet, og graden av egnethet for overvintring ute er varierende. Terracotta trekker til seg fuktighet og vil derfor som regle sprekke om vinteren. Noen glaserte potter er egnet for bruk ute, men gir, i likhet med mange plast- og komposittpotter, ingen isolasjon. Potter uten drenering er alltid forferdelig, ettersom overskuddsvannet ikke kommer seg ut, og selvvanningspotter med vanntank vil få gjort om innholdet i tanken til en isklump. Termopotter og høybed med isolerende dreneringsmatter beskytter en del, men det er ikke nødvendigvis nok. Hvis du føler deg usikker på om plantene dine vil overleve vinteren, og du ikke synes det er like greit å kjøpe nye neste vår, bør du ta grep for å beskytte dem.

Det finnes egne sekker man kan sette potter i (opp til en viss størrelse) som isolerer veldig godt – jeg har denne, og er veldig fornøyd, men det er bare en av pottene mine som er liten nok til å kunne løftes og puttes nedi noe som helst. Om du er i samme situasjon, anbefaler jeg å isolere med bobleplast og/eller isolerende matter. Sett plantene inntil husveggen om du kan, og gjør ellers det du kan for å polstre pottene så godt som mulig. Roser og andre busker kan med fordel dekkes med en sekk som gir litt beskyttelse mot kulde, og s.om samtidig beskytter mot skarp sol. Selve jorda kan med fordel dekkes med strie.

Høst høstløv

Pottejord får lite tilførsel av nytt mikroliv, og kan fort bli utarmet. Ved å hente løv utenfra og legge det som en dyne over pottejorda, beskytter du plantene, og når våren kommer kan du spa bladene ned i jorda slik at de kan tilføre ny næring. Det er en fordel å legge strie over bladene, for om de ikke er våte og delvis nedbrutt allerede, vil de fort fly av gårde.

Planlegg vinterbalkongen

Balkongen trenger ikke å være død selv om det er litt tomt og dødt der. Om du har en potte til overs, kan du plante lyng eller eviggrønne planter i den for å ha noe levende ute gjennom vinteren, og om du bor et sted hvor det er tillatt, kan du henge opp en foringsstasjon for småfuglene – bare husk å dekke til gulv og utemøbler, sånn at du unngår at de bæsjes ned. Heng opp eller sett ut noen hyggelige lyskilder, så forblir uterommet ditt magisk gjennom den mørke årstiden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *