Hjemmelaget oppheng for plantelys

Plantelys er en nødvendighet når man skal så frø innendørs i vinterhalvåret, men både plass, behov og budsjett kan komme i veien når man vil lyse opp for spirene sine. Jeg er sikkert ikke den eneste som drømmer om et eget planterom som er spesialtilpasset dyrking, med justerbare lamper i profesjonell kvalitet, men dessverre er den drømmen utenfor rekkevidde per i dag. Så hva gjør man da? Jo, man finner løsninger!

Denne fremgangsmåten passer når du skal henge opp en list med festebraketter under en hylle, men ikke ønsker å skru eller bore i hyllen, og samtidig vil ha en fleksibel løsning som kan justeres i høyden for å tilpasse lyset etter hvor høye plantene er. Selve opphenget endte opp med å koste meg ca. 160 kr, noe jeg synes er veldig rimelig.

Til denne løsningen trenger du:

(må bare presisere, her som ellers, at innlegget ikke er sponset, og at produktene jeg lenker til, kun er ment som eksempler)

C-tvinger brukt sammen med lampeledning og plantelys utformet som en reflektorpære.

C-tvingene brukte jeg til å henge opp plantelys med skrusokkel i fjor, men ettersom både pæreholder og pære bygger ganske mye, fikk jeg ikke utnyttet plassen under hylla optimalt, så i år har jeg kjøpt meg en lyslist fra Nelson Garden, til å ha under samme hylle. Lyslisten er beregnet for oppheng i stativ eller med skruer, og har to små braketter med et hull i.

Fremgangsmåten er enkel:

  1. Fest tvingene på hylla slik at spindelen vender nedover motsatt av bildet ovenfor).
  2. Mål hvor langt det er fra innsiden av tvingene og ned til den laveste høyden du vil at listen skal kunne henge i.
  3. Mål opp tilsvarende lengde på kjettingen og legg til ett ledd.
  4. Åpne det siste leddet ved hjelp av to tenger.
  5. Fest det åpne leddet på innsiden av beslaget og klem fast på listen (tilpass stedet etter hvor tvingene sitter, eller juster tvingene etterpå).
  6. Gjenta prosessen for det andre beslaget.
  7. Trekk kjettingen gjennom tvingen og fest en nøkkelring i siste ledd på hver kjetting.
  8. Fest nøkkelringene i ett eller flere ledd for å oppnå ønsket høyde.
Ferdig oppheng!

Hvis listens oppheng ikke passer til kjettingen

Bruk en bit med ståltråd, enten mellom brakett og list, gjennom opphengshullet eller til å lage en «bro» mellom to opphengshull. Så fester du kjettingen i dette.

Hvis du ikke har en fritthengende hylle

Klipp til to limputer som kan fjernes uten å sette merke, f.eks. Command strips under et overskap eller i taket, og bruk dem sammen med magnetkroker, så kan du henge kjettingen fra krokene. Husk å kjøpe både krok og limputer som tåler vekten av både lys og oppheng og forsikre deg om at underlaget tåler det. , og rengjør overflaten godt før du klistrer fast limputene, sånn at de sitter godt hele sesongen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *