Årets chili- og paprikasådd

I år prøver jeg meg med mye spennende chili og paprika, vel vitende om at jeg ikke kan beholde alt. Dersom alt spirer og blir fine planter, blir det nok veldig vanskelig å avgjøre hva jeg skal beholde, og det hjelper ikke at jeg planlegger å så tre sorter tomater også.

Problemet mitt er som følger: planter som skal stå i potter, må enten stå på bordet eller mellom bordet og det ene høybedet. Der er det en åpning med plass til tre potter, og jeg har satt inn små pidestaller som gjør at jeg kan ha opptil tre potter der i forskjellig høyde dersom ikke omkretsen på noen av plantene er for stor – da går kapasiteten ned til to potter. I fjor hadde jeg fem chilisorter stående på bordet, noe som hverken var særlig dekorativt, bra for plantene eller bra for meg. Bordet var så overfylt at jeg knapt nok kunne sitte ved det for å spise, og plantene sto såpass tett at jeg mot slutten av sommeren fikk et plagsomt bladlusproblem som rammet alle de fem plantene. Jeg har derfor kommet frem til at den reelle kapasiteten min er som følger:

  • Planter under 60 cm: maks 3 stk.
  • Planter over 60 cm: maks 3 stk.
    • Hvorav over 150 cm: maks 1 stk.
    • Hvorav over 100 cm: maks 2 stk.

Dette betyr altså at av de maks 3 som kan stå mellom bord og høybed, må minst én være under 1 meter høy, ellers vil lyset til de to bak blokkeres helt og ingenting vil modnes.

Så, hva har jeg tenkt å prøve å få frem, og hvor godt stemmer det overens med det jeg har plass til? Om jeg kan stole på høydeangivelsene jeg har funnet, vil fem av disse antageligvis kunne stå på bordet og tre vil måtte stå på gulvet. Ettersom jeg skal ha tomater også, betyr det at jeg i beste fall må eliminere tre sorter, og kanskje fire. Sånn sett er det kanskje greit om ikke alt spirer …

Russian Healthy

Dette er en type spisspaprika som skal gi en tidlig avling. Frukten blir ca. 10 cm lang og ikke spesielt spiss (mer som en blanding av vanlig spisspaprika og paprika). Sorten ble utviklet i Russland på 90-tallet og skal tåle dårlige somre bra. Plantene blir mellom 60 og 90 cm høye.

Begynte å spire etter 5 dager.

Wisconsin Lakes

I likhet med Russian Healthy skal denne sorten være bra for korte vekstsesonger, men den er en klassisk kjøttfull rød paprika. Den skal også bære svært mye frukt til tross for at den bare blir 45-60 cm høy.

Begynte aldri å spire.

Red Marconi

Dette er en italiensk spisspaprika som skal ha bedre smak enn tidlige sorter, men det kan fort være at den vil slite på min balkong med mindre sommeren blir veldig bra. Planten blir antageligvis jevnstor med Wisconsin Lakes, altså 45-60 cm høy, men det ser ut til å finnes en «Long Red Marconi» som blir opptil 120 cm, så jeg føler meg ikke helt trygg på dimensjonene.

Begynte å spire etter 7 dager

Alma

Jeg har sett Alma omtalt som både chili og paprika. Frukten kan tørkes og males i kaffekvern for å lage paprikapulver, og man kan høste og bruke den på alle modningsstadiene. Planten er ganske kompakt med en høyde på 45-55 cm, men vil aller helst bo i et drivhus.

Begynte å spire etter 6 dager

Lemon Drop

Lemon drop kalles også Ají Limón og kommer fra Peru. Frukten er gul med sitronsmak i tillegg til heten, som ligger på 15-30 000 SHU. Ifølge Wikipedia kan en plante gi opptil 100 frukter i året og bli 150-200 cm i løpet av sesongen. Den er ganske voldsom, med andre ord!

Begynte aldri å spire.

Candy Cane Red

Denne sorten har variegerte (stripete) blader og frukter, og er dermed svært dekorativ. Planten blir opptil 60 cm høy og frukten har en styrke på cirka 30 000 SHU.

Begynte å spire etter 6 dager

Bhut Jolokia (Ghost pepper)

Nå er vi over på kategorien «chili jeg kun ønsker å dyrke fordi jeg vil få noen til å spise dem mens jeg ser på», og hvis frukt jeg aldri vil kunne bruke til noe som helst, ettersom jeg er redd for sterke smaker. Dette er den tredje sterkeste chilivarianten der ute, med en styrke på over 1 000 000 SHU. Det er helt forferdelig sterkt. I likhet med mennesker kommer Bhut Jolokia-planter i mange ulike størrelser, så om det blir noen dreis på denne hos meg, har jeg ingen anelse om jeg får en 45 cm høy plante eller en 120 cm høy plante – eller noe i mellom. I følge Wikipedia kan man gni frukten på gjerder for å beskytte mot elefanter, noe jeg må innrømme at jeg har begrenset med behov for, men det kan jo hende at det er effektivt mot folk som ringer på for å selge strøm, alarm eller Jesus?

Begynte å spire etter 7 dager

Carolina Reaper

Her har vi det verste av de verste, den sterkeste av de sterke. 1 500 000 SHU høres helt grusomt ut, så i likhet med Bhut Jolokia er denne kun interessant for meg fordi jeg innerst inne er litt ond. Frukten er rød og planten blir 40-70 cm høy.

Begynte å spire etter 8 dager

Biquinho

Denne ble sådd litt etter resten av chiliene, ettersom jeg var litt sen på avtrekkeren da jeg bestilte. Sorten kommer fra Brasil og er en heirloom-chili. Den skal gi gule frukter som minner om fuglenebb og som kan spises ferske eller syltes. De har minimalt med styrke – kun 500-1000 SHU. Har sett høyden anslått til både 50 cm, 60 cm og 60-80 cm, så det er egentlig litt vanskelig å vite hva jeg kan forvente.

Begynte å spire etter 7 dager

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *