Hærmygg: nematodene kommer

For noen uker siden skrev jeg om veien til en tilværelse fri for hærmygg, men teori og praksis er som kjent ikke alltid det samme. Jeg hadde, som jeg den gang skrev, bestilt meg nematoder for å ta knekken på larvene, men det varte og rakk før de kom, og i mellomtiden eskalerte bare problemet.

Hærmygg er mer enn noe annet et estetisk problem all den tid larvene ikke er mange nok og plantene unge og spinkle nok til at de kan skade veksten. Men estetiske problemer er også problemer, ikke sant? Jeg var derfor veldig glad for at jeg omsider kunne hente nematodepakken min i postkassen tidlig på formiddagen i dag, og begynte behandlingen øyeblikkelig.

I fjor fikk jeg nematodene mine i en liten plastboks, men i år var denne byttet ut med en lynlåspose i papir med plastbelagt innside. Nematodene er blandet i en veldig finkornet leire, og man skal egentlig inspisere litt av denne (blandet ut i vann) for å se om de er i live (under en lupe), men jeg er såpass håpløs når det kommer til mark og ting som ligner mark at jeg, til tross for at jeg er i besittelse av en fremragende lupe, hoppet over det trinnet.

Det var litt mer krøkkete å håndtere posen i forhold til fjorårets beger, så jeg endte opp med å forsiktig skrape mesteparten over på en skål og blande ut resten med litt vann, for så å blande ut klumper med leire i et litermål fylt med vann. I fjor brukte jeg vannkanna istedenfor, og det fungerte helt greit, men ettersom en del av plantene mine står veldig tett, og mye av vannet ved vanlig vanning havner på blader og stilker før det etterhvert renner ned i jorda, konkluderte jeg med at det var enklere å kunne kontrollere hvor vannet havnet. Det ble veldig mange turer ut med litermålet, for når all jorda i fire høybed, seks småpotter, to selvvanningspotter, to store potter, en veggpotte og tre ampler omhyggelig skal dynkes, da blir det mye frem og tilbake!

Når man behandler jorda med nematoder, er det veldig viktig at man sørger for å huske alle potter og kar. En balkong eller terrasse er ikke større enn at noen mygg fort svirrer fra den ene siden til den andre, og da har du det gående igjen dersom du glemmer å behandle en av pottene. Det er også viktig at jorda holdes fuktig i en uke etter behandling for å unngå at nematodene dør. Dette føles først litt ulogisk når man har fokusert på å la jorda tørke litt mellom hver vanning for å stanse mygglarvene, men det er altså veldig viktig.

Nå gjenstår det bare å vente og se, og håpe at problemet snart er løst!

2 tanker om “Hærmygg: nematodene kommer”

    1. Hei!
      Resultatene var gode, men jeg ble ikke kvitt all hærmyggen. Kombinert med limfeller er det en god løsning, men det er naturligvis risikabelt å bruke limfeller utendørs, ettersom man risikerer å fange andre insekter som man helst ikke vil ta livet av. I år har jeg hatt mye mindre problemer med hærmygg, sannsynligvis fordi sommeren ikke har vært like våt hittil, men jeg har hatt en del to steder og brukt Mosquito Bits istedenfor (det står mer om det her), og jeg har inntrykk av at det er omtrent like effektivt. Det krever dog gjentatte behandlinger, så det er litt mer jobb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *