Bli kvitt hærmygg: en ny metode?

Jeg gleder meg til sommeren, men jeg gleder meg ikke til å stå ansikt til ansikt med nye generasjoner av hærmygg. De siste to årene har jeg brukt glupske nematoder (Nemafelt) i kombinasjon med limfeller for å bli kvitt rakkerne. Det har for så vidt fungert, men særlig i fjor tok det lang tid fra jeg bestilte til jeg fikk varene (levende varer er forståelig nok litt uforutsigbare), og ettersom holdbarheten er begrenset, er det ikke noe godt alternativ å bare bestille en pakke og håpe (?) på en snarlig invasjon.

Hærmygg er gjerne et større problem med inneplanter enn uteplanter, men jeg har som sagt hatt problemer ute to år i strekk. Det første året er jeg sikker på at de ble introdusert via noen jordbærplanter, men året etter var jeg mer usikker på hva som var kilden. De kan ha kommet via jord fra et hagesenter eller gartneri, eller kanskje kom det en ensom mygg flyvende inn på balkongen min. De formerer seg dessverre i et forrykende tempo, og jeg er allerede stresset etter å ha drept to «småfluer» (som ble såpass most at jeg ikke kunne gjøre noe forsøk på å identifisere dem) som svirret rundt på kjøkkenet nå i dag.

Heldigvis så jeg ganske nylig en video fra Epic Gardening om nettopp hærmygg, og han anbefalte et produkt som het Mosquito Bits. Dette er små pellets som kan tilsettes i stillestående vann, som dammer og vannspeil, altså der mygg elsker å legge eggene sine. I tillegg kan man la 4 spiseskjeer med pellets trekke i 3,8 liter (1 gallon) vann i en halvtime, sile ut granulatet, røre godt og vanne jorda som er infisert. Dette skal da drepe alle larvene i jorda, og ved å gjenta behandlingen tre uker på rad skal man kunne bli kvitt dem helt (for denne gang). Dette måtte jeg jo prøve, og via Amazon fikk jeg tak i en pose med 850 gram lykke i granulatform til akkurat under 350 kr-grensen inkludert frakt (324 kr, for å være spesifikk).

Jeg vil anslå at det er litt i overkant av en liter i posen, noe som, ved bruk mot hærmygglarver i jorda, gir 63 liter ferdig middel. Jeg rekker lett over pottene og plantekassene mine med 8 liter vann, så da bør dette være rikelig til to omganger med hærmygg-galskap gjennom sommeren, eller kunne hjelpe meg gjennom to somre. Den minste pakken med Nemafelt koster omtrent det samme, men grunnet holdbarheten vil det ikke være aktuelt å bruke halve posen først og vente og se med resten, så om Mosquito Bits fungerer, vil det være halvparten så dyrt som Nemafelt.

Det som føltes veldig betryggende med dette middelet, var at det skal være ufarlig for alt annet levende liv enn mygg, og at det virker ved å drepe mygglarvene. På pakken står det at man skal unngå å puste inn eller håndtere granulatet, og at man ikke skal ha det i drikkevann, men det er visst trygt å bruke der dyr ferdes, der mat lages (som der man dyrker sopp) og direkte i akvarier og hydroponiske systemer. Litt mysing på emballasjen avslører at det aktive virkestoffet er «Bacillus thuringiensis subsp. israelensis, Strain SUM-6218». Et raskt søk på Bacillus thuringiensis israelensis forteller meg at det er en jordlevende bakterie som brukes mye til biologisk plantevern (altså at man bruker ting som finnes i naturen til å bekjempe skadedyr) mot forskjellige fluearter (mygg er en slags flue). Ettersom Bt forekommer naturlig i jord, og denne varianten er rettet direkte mot mygg, føles det trygt å ta det i bruk.

Det som er en real bonus, er at jeg ikke vil måtte tørke ut plantejorda mi dersom hærmyggen slår til i år. Det er nær sagt umulig å unngå å vanne planter lenge nok til å tørke ut nok av overflaten til å hindre de voksne individene i å legge egg, og jeg håper og tror at Mosquito Bits og noen limfeller skal berge meg gjennom sommeren.

Jeg kommer tilbake til dette når produktet er testet ut i praksis – jeg er spent!

9 tanker om “Bli kvitt hærmygg: en ny metode?”

 1. Hei!

  Ville bare si at jeg er veldig takknemlig for at jeg fant denne bloggen! JEg prøvde å finne ut om noen i Norge hadde prøvd Mosquito Bits og hvor de fikk tak i det, men det er jo nærmest ikke hørt om ! Veldig overraskende for meg – jeg har sett (og elsker!) Epic Gardening sine youtube videoer, samt mange andre plante-tubere fra statene og Kanada, så jeg har hørt mye om det. Veldig takknemlig for linken til amazon – veldig kjekt å ha et sted som leverer til Norge siden det ikke er så tilgjengelig i Norge 🙂

  1. Så hyggelig å høre! 🙂 Jeg har gjennomført behandling nr. 2 med avtrekk nå, og det virker veldig lovende. Så ett voksent individ i formiddag, de øvrige har gått på limpinnen (eller limfella, da), så da håper jeg eventuelle egg og larver har blitt kverket. Det skal sies at det er litt klønete å øse vann over i 70 potter, men den delen blir jo også enklere når plantene flytter ut ^^

 2. Hei! Tusen takk for tips! Men bare lurer, jeg skulle til å bestille nå, men fraktkostnadene er jo helt hinsides! Jeg trykket på linken du la ved, men får ikke endret fraktkostnaden. Er det jeg som er helt ferskis på Amazone som gjør noe rart? Hvordan fikk du det så billig? Håper på svar, eller kanskje en bedre nettside å handle fra? 😃

  1. Jeg er opplært til å ikke si «ja» til eksperimenter som omfatter 230 V strøm. ^^ Men et par tanker (som ikke er en oppfordring til å gjøre noe som helst):
   1. Ettersom det er en konstant syklus av voksne individer, egg og larver, må strømmen enten ha effekt på både egg og larver, eller tilføres såpass jevnlig at du dreper alt de voksne myggene klarer å produsere før de dør.
   2. Det kan hende dette dreper skapninger du vil ha i jorda i samme slengen.
   3. Strøm velger jo minste motstands vei, så om du har en stor og rund potte, hvordan vil effekten bli et stykke ut mot sidene?

   1. Rapport tilbake: Det fungerte ikke noe særlig bra. Jeg vannet først, og brukte deretter strøm fra en gammel lampe som uansett var ødelagt. Klipte av ledningen, tok av beskyttelsen på det ytterste, teipt det fast på strikkepinner av tre og stakk dem nedi forskjellige steder. Jeg kjøpte også både nematoder, aspider eller hva det heter, og limfeller. Mange gikk i limfella, og de fortsetter å komme. (Jeg brukte naturligvis strøm før nematodene osv kom i posten.)

    Det er vel bare nødvendig at én hunn overlever, for at hun skal lage mange små jomfrufødselsbarn. Siden vannet ikke vil være over det hele, vil det alltids være noen lommer igjen der strømmen ikke når.

    Jeg har forsøkt å holde det fuktig for at disse nematodene skulle overleve, men de er jo usynlige for meg som ikke har mikroskop.

    Mulig at varene plantasjen selger er helt fine, men de kan godt opplyse om at jorda deres er full av hærmygg, og om at man må helle over varmt vann og la det være varmt i minst en halv time før man bruker jorda. Og at den kugjødselen de selger IKKE har vært gjennom et biogasskraftverk, så selvsagt lukter det.

    Jeg har lært at det er utrolig mange myter i hageverdenen, og at butikkene som burde være profesjonelle heller lyver for å få det ene salget enn satser på varige kunder som kommer igjen.

  1. Det var en del jobb med det – mye oppmåling av vann og pellets og sånt – men jeg tror det fungerte veldig bra – det er naturligvis litt vanskelig å si med sikkerhet om det var effekten av behandlingen jeg så, og det er definitivt mindre jobb med en engangsbehandling med nematoder, men det var billigere og fremstår som like effektivt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *