Blomster og bier, del 4: nå jukser vi litt!

Naturen klarer seg for det meste veldig fint på egenhånd, men noen ganger vil vi jukse litt for å få et resultat menneskehjernene våre synes er bedre enn det naturen selv finner på.

Det er for så vidt ikke noe galt i å jukse litt – vi utnytter rett og slett de mekanismene evolusjonen har utstyrt plantene med.

Knipe av knopper og blomster?

Jeg har tidligere oppfordret til kniping av knopper på chili- og paprikaplanter før planten er helt utvokst. For disse plantenes del handler det om å få store røtter og mange grener som kan gi en stor avling resten av sesongen, men det er nyttig å knipe av knopper på en del andre planter også, blant annet på krydderplanter.

Grunnen til at vi gjør dette, er for å unngå at planten bestemmer seg for å slutte å vokse eller å dø. Du har kanskje hørt om blekkspruter som får et stort kull med yngel, og bruker all sin energi på å beskytte dem, for så å dø. Hun har gjort jobben sin og spredt genene sine, så da har hun ingen «verdi» mer. Slik er det med planter også. Når de føler seg klare for å lage barn, setter de i gang for fullt, og når de er ferdige, går de enten i dvale, dør eller, i beste fall, står der og er grønne. Ved å utsette blomstringen på en del planter, gir vi planten mulighet til å bli stor og kraftig og i stand til å bære masse frukt. Derfor anbefales det gjerne at man kniper av alle knoppene på jordbærplanter det første året, sånn at planten kan bruke en hel sommer på å få kraftige røtter og godt med bladverk. Om du ikke vet om jordbærplantene dine kan overvintre, eller du er innstilt på å så eller kjøpe nye hvert år, trenger du ikke tenke på dette (men du bør nok knipe av de første blomstene uansett), men selv om det føles kjipt, er det altså som regel smart å utsette blomstringen til planten er voksen.

Så var det blomstene, da. Her varierer det fra sort til sort, men i mange tilfeller er det nødvendig å knipe av avblomstrede blomster og stoppe produksjonen av frø. Om hele planten plutselig har gått i frømodus, er den ferdig med å vise seg frem for biene, og er mer fokusert på fargevalg til barnerommet. Risikoen for dette forsvinner med sterile blomster, eller blomster som av andre grunner ikke blir bestøvet – da vil planten, med tiltagende desperasjon, by seg frem med flere og flere blomster i håp om at noen skal komme til unnsetning. I disse tilfellene er det kun av estetiske hensyn vi trenger å plukke de triste, gamle blomstene.

Blomster som ikke visner

Når en blomst er befruktet, visner den. Så hva gjør vi når vi helst vil at blomstene skal vare og vare, og helst slippe å knipe oss gjennom sommeren? Jo, vi avler frem blomster som ikke er bievennlige, eller som er sterile. Det finnes i hovedsak to typer blomster som ikke er bievennlige – de som rett og slett ikke tiltrekker seg pollinatorer (f.eks. ved å mangle duft, ved å være små og kjedelige, ved å ha feil farge – bier kan tydeligvis ikke se rødt) og de som stenger dem ute. De doble løvemunnene jeg hadde i fjor tilhørte sistnevnte kategori – de var så fylte at ingen kunne komme på besøk. Et annet eksempel på slike blomster er veldig fylte roser. Når ingen kommer innom og gnir pollen på arret, blomsten ikke produserer pollen, eller arret er sterilt, så blir det ingen bestøving, ingen frøproduksjon og ingen nedstenging av blomsterfabrikken. Om du velger en steril plante, kan det likevel være at den er bievennlig – noen sorter produserer store mengder blomster med deilig nektar selv om de ikke får noe igjen fra biene, så da er de et supert valg for alle som vil ha lang blomstring uten frø. Velger du en plante som ikke tiltrekker seg bier eller som ikke er «open for business», så husk å kompensere godt med mange bievennlige sorter i tillegg!

Økt næringsbehov

For en blomst som vokser ute i naturen, brukes det først energi på å bli stor nok til å sette blomster, og deretter går alt med til å blomstre så mye som mulig. Etter at blomstringen er over, trenger den ikke særlig mer næring. Når vi gjør grep som forlenger blomstringen kunstig lenge, trenger planten mye mer næring enn det som er normalt. Vær derfor påpasselig med å gi ekstra gjødsel for spesielt blomsterrike sorter – du har i praksis en plante på steroider, og må ta konsekvensene av det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *