Valg av espalier

Om du vil ha en plante som skal klatre, og som ikke klatrer tilstrekkelig godt selv, trenger du et espalier. Disse kommer i et utall ulike materialer og utforminger, og noen kan du til og med lage selv! Det som kan være lurt å tenke på før du investerer i noe nytt, er hva espalieret skal tåle, hvor det skal plasseres og hvor lenge det skal brukes.

(Dette innlegget inneholder lenker til flere forskjellige nettbutikker. Det er ikke sponset, og jeg får ingen kompensasjon for lenkene)

Sukkererter/erteblomster

Med relativt spinkle stengler, mange klatretråder og lav vekt kan disse med fordel henvises til et hjemmelaget espalier av hamp- eller jutesnøre – du kan bruke en ramme eller skru inn noen øyeskruer på veggen, og trekke tråden gjennom slik at du får lange, loddrette tråder, og guide plantene oppover. På hagesentre får du tak i små metallringer som kan åpnes og brukes til å holde plantene inntil trådene. En annen løsning er ferdige rammer som kan plasseres rett i høybed.

Sommerblomster

For sommerblomster som Susanne med det sorte øyet, blodbeger og klokkeranke kan du i utgangspunktet også bruke tau og øyeskruer, og enten lage et rutenett eller føre rankene i et bestemt mønster. Det kan imidlertid være lurt å gi dem noe mer solid å klatre på, i alle fall om planten trives godt og blir veldig stor, og da kan ferdige espalierer av den gode, gamle «trekkspilltypen» være perfekte. Disse er også litt fleksible, ettersom du kan trekke det mer eller mindre ut for å tilpasse det etter plassen du har tilgjengelig. De finnes i mange ulike formater, og gjør seg like bra på balkongen som i en vanlig hage. De finnes i både vedlikeholdsfri plast og tre (selges ofte hvitmalt, ubehandlede varianter bør males eller beises slik at de holder seg lengre), og kan, om du ikke har festet det for godt, tas ned når vinteren kommer. En annen mulighet er å bruke armeringsjern – det kan du forankre i jorda og lene mot veggen eller skru fast.

Roser og klematis

For store planter som veier en del, som skal være der gjennom flere sesonger eller som ikke kan klatre selv, må man være litt mer selektive med espaliervalget. Ettersom det er veldig vanskelig å bytte ut eller male et espalier som er i bruk året rundt uten å skade planten, bør du velge en vedlikeholdsfri løsning, og det er viktig å sørge for at det kommer luft til på baksiden av espalieret, slik at det ikke oppstår problemer med fukt mellom plante og vegg. Om du har en plante som skal overvintre på espalieret, gjør avstanden det også mye enklere å feste strie eller annen beskyttelse rundt planten. Personlig er jeg skeptisk til bruk av armeringsjern sammen med roser fordi jeg er redd for at rosene kan bli skadet hvis stilk og metall gnikker mot hverandre, så jeg har gått for et espalier i plast montert på avstandsstykker på den ene veggen og en U-formet variant i lakkert metall for den andre. Du kan også bruke tre/bambus, bare husk at malt treverk ikke er vedlikeholdsfritt.

Espalier med lyslenke
Dette espalieret er fra Plantasjen og finnes i to bredder. Plukkselv har en lignende versjon i mindre format.

Uansett hva slags espalier du bruker, må du sørge for at skruene du bruker, tåler klimaet du er i, og at de er tilpasset materialet de festes i og vektbelastningen de utsettes for. Det vil i praksis si at du må velge rustfrie skruer som er merket som egnede for utendørs bruk. Hvis du bor langs kysten, vil luften være saltere enn i innlandet, noe som bryter ned korrosjonsbehandlingen raskere. Bor du i innlandet? Velg A2 (rustfritt), bor du langs kysten? Velg A4 (syrefast).

Ikke bare for klatreplanter

Et espalier kan være dekorativt uten klatreplanter- heng fine lysslynger på det for å lyse opp en mørk krok, eller bruk S-kroker eller patentbånd (muligens verdens beste oppfinnelse) til å feste veggpotter og små, runde potter oppover veggen (om du har valgt en solid modell!), så kan du fylle veggen med jordbær eller hengende sommerblomster! Bare husk å forsikre deg om at du bruker lange nok skruer, og at espalieret tåler vekten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *