Smart samplanting

Hvordan skaper man et harmonisk bed, en bugnende ampel eller en imponerende utepotte?

Thriller, Filler, Spiller?

Den gamle regelen om å plassere planter sammen, gikk ut på at man skulle ha en thriller, altså en plante som fungerte som blikkfang, en filler som fylte opp og en spiller som flommet ut over kanten. Dette er absolutt ikke noe dårlig utgangspunkt, men jeg synes ikke vi bør la oss begrense av dette. I mange tilfeller kan krukker og fat med én plante være vel så fin som en med tre i, og ikke trenger det å være en ensom plante som tjener som blikkfang. Det regelen imidlertid er en god påminnelse om, er at man får mer spennende samplanting om ikke alle plantene spiller samme rolle.

Hvor mye er passe?

Hvor mange planter kan du egentlig stappe inn i ampelen eller få plass til i høybedet? Som en tommelfingerregel kan du ta reglene om planteavstand med en stor klype salt når du planter i krukker, blant annet fordi de fleste planter lar seg begrense av den plassen de har til rådighet. Lite vokseplass leder generelt til mindre plante, og dermed mindre behov for plass. Samtidig er det lurt å huske på at stauder gjerne vokser utover når de blir eldre, og at en passe tett planting i mai kan bli et kaotisk villnis i august, og et mareritt neste sommer. Inntrykket du ønsker å skape, er også viktig for hvordan du planter. En cottage garden skal bugne, og her vil du ikke ha tomme flekker. Om du derimot vil ha det pent og prydelig, må du satse på litt real avstand.

Om du skal plante i en ampel, er det fort gjort å både underdrive og overdrive. En ampel med for få planter i, ser fort ganske trist ut, men samtidig er det uheldig med for mange planter også, ettersom jordvolumet er så lite. Slik sett er det en stor fordel å velge en så stor ampel som mulig, slik at det i alle fall er plass til litt ekstra jord, og gjerne velge planter som gjør mye av seg utover sesongen. Thompson & Morgan har en veldig grei tabell for hvor mange planter du bør satse på for forskjellige ampelstørrelser.

Viktige faktorer

Høyde og vekst

Hvor høye blir plantene? Vokser de mest i bredden eller velter utover? Hengeplanter må naturligvis plantes ved en kant dersom de skal se bra ut, mens planter med krypende vekst kan plantes både langs kanten og midt i, der de etterhvert vil dekke mye av den ledige plassen og tjene som bunndekkere. Prøv å kombinere planter med ulik høyde, slik at du ikke ender opp med 40 centimeter med bladverk og 10 cm med blomster hele veien, og plasser plantene som man gjør med elever på et klassebilde – de høyeste bakerst, de normalhøye i midten og bøtteknottene i front.

Tenk også på hvordan veksten vil påvirke naboene; om du har en veldig høy og fin plante i bakkant, kan den komme til å frata de lavere plantene nødvendig sollys.

Lave planter er perfekte når man vil skjule eller beskytte stammer og stilker som kanskje ikke er så veldig dekorative, men pass på at røttene ikke utkonkurrerer hverandre. En rose har for eksempel dype røtter, og kan fint ha et storkenebb med grunne røtter som nærmeste nabo. I slike tilfeller er det heller ikke så farlig med avstanden, ettersom plantene ikke konkurrerer med hverandre.

Blomstringstid

Vi vil ha blomster hele sesongen, ikke sant? Tenk på det når du komponerer ditt nye bed eller beholder. Mange sommerblomster holder det gående fra mai til september, og kan gi balkonghagen det den trenger av farger og liv før og etter at andre planter har gjort sitt. Sjekk alltid når og hvor lenge du kan forvente blomstring fra en plante før du kjøper den, slik at du ikke ender opp med småtriste blader halve sommeren, og sørg for at du har noe som er vakkert gjennom både vår, sommer og høst.

Gode samboere

Her er det to viktige ting å tenke på. Det ene er at planter har ulike krav til omgivelsene sine. Sørg for at plantene som skal stå sammen, tåler den samme mengden vann, vil ha like mye sol og trenger like mye eller lite næring. Den andre er hvorvidt de er gode naboer i forhold til din bruk av plantene. Det kan være så enkelt og åpenbart som ikke å plante jordbærene helt inntil en usedvanlig tornete rosebusk, eller å unngå å plante urtene tett inntil giftige eller bitre planter.

Fjorårets ampel var mye bedre enn årets, med fem planter i – fire hengende og en med opprett vekst

Farger

Velg farger som passer sammen og ikke slår hverandre ihjel. Har du falt for en nydelig pelargonium med varmrøde blomster? Da er det kanskje ikke helt optimalt å kjøpe en ceriserosa petunia til samme ampel? Jeg er veldig glad i kalde pasteller, og satset på kaldrosa, fiolett og hvitt, men plutselig satt jeg der med to løvemunnplanter som ikke hadde fått den fargen de skulle( de var gule) og en petunia som var rød, ikke hvit. Jeg overlever definitivt det, men de er begge klare, visuelle brudd med fargeprofilen på balkongen. Om du klarer å velge farger som går godt sammen, skaper du helhet og harmoni i samplantingen. Det anbefales!

Fordeler og ulemper med tett planting

Det er både fordeler og ulemper ved å plante tett. Vi har jo alle ulike oppfatninger om hva som er vakkert og hva som ikke er det, men om du liker cottage garden-stilen og ønsker deg et overflødighetshorn av planter, så kan du nyte godt av flere fine fordeler:

  • Minimalt med ugress – det får nemlig ikke plass!
  • Mindre problemer med uttørking – tett bladverk skjermer jorda, slik at mindre vann fordamper fra overflaten.
  • Mindre skjemmende når en av plantene blir skåret ned, ettersom det er naboer som kan breie seg.

Samtidig er det noen ulemper du bør være bevisst på også:

  • Større behov for gjødsling fordi det er mange planter som alle krever sitt.
  • Mindre planter kan bli fortrengt og ikke få tilstrekkelig med sol.
  • Større risiko for sykdom og parasitter dersom det blir for trangt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *