Stell og vedlikehold av hageredskaper

Spa

Dette er ment litt spøkefullt, for du skal naturligvis ikke sende spaden din av gårde for å få massasje, men dette er noen av tingene du kan gjøre for å stelle ekstra godt med verktøyet ditt, og kanskje få det til føle seg bra igjen etter en sesong med dårlig stell.

Rustfjerning

Det er enklere å beskytte mot rust enn å fjerne det, men om du først skulle ha fått rust på hageredskapene, er det naturligvis bra om du kan gjøre det godt igjen. Ved overfladisk rust kan du spraye på litt WD-40 og tørke bort rusten med en fille, og ellers bruke samme middel sammen med litt stålull. Ved mer krevende rustangrep kan du måtte slipe det bort med maskinkraft (f.eks. en Dremel), så gjør for all del alt du kan for å foregripe rustangrep!

Dyprengjøring

Om du har behandlet verktøyet ditt litt stemoderlig over tid, kan en skikkelig dyprens være på sin plass. Dette er kun aktuelt for beskjæringssakser som kan tas helt fra hverandre (kontakt forhandler/produsent dersom du er usikker på hvordan du gjør det, eller om du bør gjøre det).

Demonter hele produktet – her trenger du antageligvis en flat skrutrekker, hylsenøkkel eller tang. Vær obs på rekkefølgen du gjør dette i, og hva som sitter hvor. Det er vanskelig å bruke en dekonstruert rosesaks! Når alle delene er tatt fra hverandre, sprayer du dem med WD-40 og lar dette virke litt før du gnir vekk skitt og rusk med litt stålull. Deretter vasker du dem i såpevann. Avhengig av hvor ille delene ser ut, kan du måtte la dem ligge i vannet en stund, og tilstanden avgjør også om du kan bruke en gammel neglebørste eller tannbørste, stålull, eller om du trenger en stålbørste for å få jobben gjort (sistnevnte kan ripe ganske heftig, så det bør være absolutt siste alternativ). Og husk å være obs på det skarpe bladet!

(nedenfor ser du begge sider av min stakkars beskjæringssaks før og etter en skikkelig dyprengjøring, samt noen av produktene jeg brukte. Stålullen er fra Liberon og er spesielt fintrådet for å ikke ripe metallet)

Når alle delene er rene, tørker du dem omhyggelig. Det er veldig viktig at det ikke er noe fuktighet igjen noe sted, så la dem gjerne ligge en stund etter at du har tørket dem også.

Når alt er tørt, påfører du et vannavvisende smøremiddel der bladene møter hverandre og andre steder hvor deler møter hverandre, inkludert rundt skruer før de skrus inn. Dette forhindrer inntrenging av vann, og fremtidig rusting. Så er det bare å skru delene sammen igjen, slipe og olje bladene og lene seg godt tilbake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *