Slip
Vi begynner med sliping av eggverktøy som sakser, kniver og sekatører, og stikker til slutt innom sliping av treskaft. Spader og andre større redskaper som brukes til å jobbe i bed og åker kan også trenge å slipes innimellom, men ettersom mitt fokus er balkong- og krukkehager, overlater jeg akkurat dette temaet til noen med litt større areal og verktøyarsenal.
Det er to grunner til at vi sliper sakser, kniver og sekatører. Den ene er at et skarpt skjær er mer effektivt og den andre er at det begrenser skaden på planten. Start gjerne sesongen med å slipe verktøyet ditt, og gjenta ved behov, alt ettersom hvor mye du bruker det. Her skal det også nevnes at du bør unngå unødvendig slitasje på eggene ved å bruke redskapene feil. Ikke bruk blomstersaksen til å beskjære rosebusken, og ikke bruk sekatøren til å kappe død ved.
Når du sliper et redskap, bruker du enten en slipestein eller et slipestål som har større hardhet enn stålet som eggen består av. Dette vil føre til at det skaves av bittesmå metallbiter fra eggen. Ved å bruke et magnetisk slipestål fester mest mulig av dette seg til stålet, slik at du kan skylle eller børste det av på et egnet sted. Da beskytter du øyne og fingre mot skarpe metallfragmenter, samtidig som du unngår at metallet blir liggende på verktøyet og kan oksidere der eller, om det er en saks eller en sekatør, bli sittende fast inne i mekanismen og på sikt ødelegge den. Uansett om du bruker et magnetisk stål eller et annet redskap, bør du vaske og olje redskapene dine etter sliping.
Fremgangsmåte
Når vi sliper verktøy, er målet å få en skarp egg. Eggen er den delen av bladet som er skråner oppover i en vinkel til et skarpt punkt, og som alene eller i samarbeid med et annet blad, skjærer gjennom greiner, stilker og uforsiktige fingre.
Når vi sliper, er formålet å gjøre eggen skarp igjen. Dette gjør vi ved å føre slipestålet/brynen langs eggen i samme vinkel som eggen allerede har. I praksis sliper vi dermed ned et supertynt lag av metallet, slik at den delen som har blitt avrundet blir borte. På en saks vil du se at det er en egg på utsiden av hvert blad, og om du skulle slipe på motsatt side av eggen, vil ikke sidene lenger treffe hverandre, og saksen vil bli ubrukelig. Det samme gjelder sekatører med sideskjær (de med mothold har egg på begge sider, og slipes følgelig deretter). Det er dog ett unntak fra dette; når vi sliper eggen, kan vi, ved at vi drar slipestålet/-steinen mot kanten av eggen, lage et «overheng» mot den andre siden. Dette kalles «burr», og gjør både at eggen ikke er helt skarp (den er nå i praksis en kurve) og at den vil kunne kollidere med det andre skjæret. Du kjenner fort om det er en burr der ved å føre fingeren langs den glatte siden av skjæret. Om du merker at det er en skarp kant der, må du naturligvis fjerne den. Før slipestålet forsiktig langs baksiden av eggen, nesten parallelt med den (ca 5 grader) for å fjerne burren. Du skal altså ikke slipe langs hele siden, bare få vekk det lille overhenget. Med en sekatør med motskjær vil du også kunne få burr, først mot den siden du ikke har slipt ennå og deretter mot den du slipte først, og da er det bare å gå over den første siden igjen og følge eggens vinkel.
Riktig slipeverktøy
Det finnes som sagt flere alternativer når du skal skjerpe redskapene dine. Bryner og slipesteiner beregnet for jaktkniver og kjøkkenkniver er gjerne for store for hageredskapene våre, og i tillegg er de ikke alltid harde nok til å håndtere alle ståltyper som brukes i hageredskaper (det er tross alt forskjellige krav til stål som skal kutte biff og stål som skal kutte treverk).
Det enkleste er å velge seg et slipestål eller en bryne. Burgon & Ball lager både store og små versjoner av slipestålet sitt, mens Felco har en slipestein beregnet for flere slipeoppgaver på sakser og sekatører. Det finnes også egne spesialverktøy som nærmest sliper beskjæringssaksene dine for deg. Om du ikke kjøper noe som er spesiallaget for hageredskaper, bør du velge en diamantbryne.
Pussing
Dette er også en form for sliping, tross alt! Dersom du har oljede trehåndtak som har blitt misfargede eller stygge, eller lakkerte håndtak som ikke ser ut i måneskinn, kan du gi dem nytt liv ved å pusse dem ned med sandpapir (gjerne en slipesvamp, de er gode for sliping av skaft og andre overflater med kurver). Begynn med en grovere korning og gå ned til en finere når du har blitt kvitt misfargingen eller den gamle lakken. Påfør olje i flere omganger inntil treverket er mettet, så blir det like godt som nytt! Les mer om oljing under kapittelet om smøring.