Smør
Verktøy med bevegelige deler må smøres innimellom, men visste du at det samme gjelder spader, krafser og annet laget av metall? Behovet kan variere ut fra kvaliteten på metallet (moderne rustfritt stål av høy kvalitet trenger mindre stell enn eldre eller rimeligere redskaper), men det er bedre å olje en gang for mye enn en gang for lite. Enkelt er det også, det er bare å gni oljen inn i metallet med en klut!
Sekatører, grensakser og små blomstersakser bør også gnis inn med olje innimellom, og i tillegg bør selve mekanismen smøres for at den skal fortsette å gli godt. Dette er spesielt viktig med redskaper av kullstål, som ikke er rustfritt. Etter å ha dryppet noen dråper inn mellom de bevegelige delene, åpner og lukker du den noen ganger for at oljen skal bearbeides inn i mekanismen. Selve bladene kan du behandle på samme måte som spader og lignende.
Den siste tingen som skal smøres, eller rettere sagt; oljes, er eventuelle trehåndtak som ikke er lakkerte (lakkerte håndtak som ikke lenger har uskadd lakk kan pusses ned og lakkeres på nytt). Avhengig av valgt olje, fremgangsmåte og tilstanden til redskapet, kan det ta flere dager fra du først begynner prosessen til redskapet kan brukes igjen. Det er derfor best å starte eller avslutte sesongen med dette, heller enn å oppdage midt i juli at favorittkrafsen din må på «ferie» i en uke.
Begynn med å gjøre rent treverket grundig. Om det er flekker, hakk eller andre skader på skaftet, pusser du det vekk med sandpapir, slik at grunnlaget er finest mulig. Følg alltid anvisningene fra produsenten når du oljer, men generelt gjøres det slik: Fukt en lofri klut med litt olje og gni det inn i treverket. Gjenta inntil treet er mettet (gi treverket en pause på 10–15 min mellom hver økt, for noen oljer vil denne ventetiden være betydelig lengre), og tørk over en siste gang med en tørr klut. La det deretter stå til oljen har trukket helt inn – tiden dette tar vil avhenge av typen olje du bruker. Så langt det er mulig bør oljing gjennomføres utendørs, men ellers i et godt ventilert rom. Bruk om nødvendig åndedrettsvern. Linolje brukes mye til vedlikehold av treskaft, men i lihet med flere andre sorter olje kan kluter med linolje på selvantenne, og regnes dermed som brannfarlig avfall. Brukte kluter bør derfor oppbevares i et tett metallspann utendørs inntil de kan kastes på forsvarlig måte.
Hva slags olje bør jeg bruke?
- Til stålredskaper: Kameliaolje, rå linolje eller spesialoljer som Burgon & Balls White Oil. Du kan også bruke «verktøy på boks» som WD-40 eller CRC 5-56). Matolje kan også brukes, og sammen med linolje er de nok de mest jord-vennlige alternativene.
- Til bevegelige deler: Kameliaolje, WD-40, CRC 5-56, Burgon & Balls White Oil eller symaskinolje fungerer fint.
- Til treskaft: Bruk linolje (både kokt og rå kan brukes – kokt gulner mer, men tørker raskere), valnøttolje eller Danish Oil. Vanlige vegetabilske oljer fra matbutikken vil kunne harskne.