Hvorfor jeg skal slutte med såbriketter

Såbriketter, enten i torv eller kokos, virker i utgangspunktet som en god løsning. De opptar minimalt med lagringsplass før de settes i vann og får ese ut, Du får enkelt oversikt over hvor mange planter du kan få, og du vet hvor du skal se etter spirer. Dessverre har jeg innsett at det er de eneste fordelene ved produktet. Her er ulempene:


Sveller ujevnt

Før torvplugger kan tas i bruk, må de stå og svelle. Jeg har aldri sett noen presis oppskrift på hvordan det best gjøres, men jeg har gjort meg noen observasjoner: Det tar lang tid og mye vann å få klar en plugg. Det mest intuitive i mine øyne er å sette dem i brettet sitt og vanne dem nedenfra, men da slutter de fleste å ese når de har nådd 1/3 høyde, uavhengig av fabrikat, antageligvis fordi det ikke er nok vann. Noen plugger når ikke full høyde uansett hva du gjør, fordi de har et torv- eller kokoslag som er beinhardt, og som røtter ikke ville kommet seg gjennom om man tok dem i bruk. Når pluggene omsider har svellet fullt ut, er mange av dem skjeve, og alle er gjennomvåte. Mye våtere enn vanlig såjord, men det er uklart om man er ment å la dem tørke litt, og eventuelt hvor lenge. Et brett har gjerne plass til 50 eller 60 plugger. Om du skal sette alle til esing og ikke vil eller kan bruke undervanningsbrettet, må du dekke kjøkkenet i tallerkener og kopper fulle av plugger og (etter hvert) skittent vann i mange timer. Da er det vel strengt tatt mer praktisk med en sekk med jord?

Vanskelig å så i

Alle disse plantepluggene kommer med en liten åpning i toppen, og som regel med en liten fordypning der du kan slippe ned et frø. Det er jo fint om frøet ikke skal dekkes, men skal ligge i akkurat den dybden, men det er ikke lenger så praktisk når du skulle hatt mindre sådybde (og må pirke ned torv fra innsiden av pluggstrømpa for å lage en flate du kan jobbe videre med), når frøet skal dekkes med jord eller når du skal strø vermikulitt over, enten for å dekke frøet eller for å beskytte mot mugg. Ettersom hullet i strømpa er så lite, er det også vanskelig å så flere frø i håp om at noe skal spire – du ender fort opp med at frøene ligger oppå hverandre, selv om de kunne hatt brukbar avstand dersom åpningen var like stor som pluggens diameter. Dette ville nok dog gitt problemer når de står og sveller før bruk.

Flere plugger med frø

Ikke bra for røttene

Torven i pluggene holdes på plass av en slags fiberstrømpe som i teorien skal brytes ned i jorden over tid. Normalt skal man ikke håndtere spirer før de har minst ett sett med karakterblader, men i flere tilfeller har jeg opplevd at røttene har gått gjennom fiberstrømpa på et eller flere steder lenge før det. Så fint, sier kanskje du, da er det jo bare å sette hele pluggen i jorda? I teorien, så. I praksis ser det ut til at bare noen røtter klarer å komme seg gjennom strømpa, og at planten kan bli rotbundet inni den lille pluggen. Jeg har hatt flere sommerblomster (fra gartnerier) som har dødd midt på sommeren, og i alle tilfellene har jeg, når jeg gravde dem opp, funnet en rotklump fanget inni en torbrikett med bare noen lange, tynne røtter som nådde ut i jorda. Om du vil unngå dette problemet og ta av fiberstrømpa før du potter om, vil du risikere å måtte rive av alle røttene som stikker ut, fordi stoffet er så tett at det ikke er mulig å rive det opp i små biter og befri hver eneste rot.

Det er imidlertid ikke nok å fjerne strømpa, for pluggen fortsetter å være en egen «enhet» i potta med jord, og jeg har flere ganger opplevd at jorda rundt pluggen er fuktig mens pluggen har tørket inn, noe som naturligvis hemmer rotveksten.

Her ser du hvordan det har gått med to erteblomstfrø som ble sådd i hver sin torvplugg:

Den ene satte røtter i turbofart, men det var ikke mulig å redde deler av rotveksten på grunn av det tette nettet. Den andre har ligget nedgravd i jord i flere uker (uten nettet sitt), og selv om den var fuktig da og sto i fuktig jord, var den knusktørr da jeg skulle potte om planten i dag.

Blir beinharde om du ikke vanner nok

Dette skyldes delvis materialet. Alt jeg har sett av næringsfattig såjord er dessverre torvbasert, men disse brikettene er 100 % torv (eller kokos). Kokos og torv har det til felles at de er dårlige til å ta opp fuktighet dersom de først har tørket. Kompostjord blir seg selv igjen etter en skikkelig rotbløyte. Ren torv og kokos blir derimot beinhardt. Med torvbasert jord (både såjord og vanlig jord) får man som regel også litt sand eller leire og kan tilsette perlitt, så da reduserer man også faren for at rotklumpen innkapsles i et torvfengsel. Det kan du ikke med en brikett, og det skal ikke rare tørketiden til før frøet eller spiren din mister tilgangen til enhver form for fuktighet.

Men er det ikke bare å være flink til å vanne? Til det vil jeg si et rungende «nja». Som regel settes disse pluggene i spesiallagede brett med fordypninger til pluggene og små hull langs kanten nederst, slik at de kan suge til seg vann nedenfra. Det er vel og bra, men det er ikke så enkelt å vanne dem. Ved bruk av kapillærmatte opplever jeg at det ikke blir kontakt mellom den våte matten og briketten (briketten når ikke ut til hullene i brettet og brettet ligger oppå matten), så da blir alternativet å ikke bruke matte, og enten fylle brettet under med vann eller vanne fra toppen og la rennene mellom pluggene dirigere vannet til hver plugg. Førstnevnte gjør det veldig vanskelig å regulere fuktigheten – om du ikke har lyst til å løfte opp hver plugg og dyppe den i vann annenhver dag, må du fylle brettet med vann, la pluggene «drikke», tømme ut overskuddet og sette det på plass. Blir det for fuktig, oppstår det lett en slags mugglignende brunt belegg på utsiden av strømpen som sitter rundt pluggen.

Som en bonus fordamper vannet raskt ettersom pluggen har så stor overflate, så du må belage deg på å vanne mye oftere enn med andre løsninger.

Det er enklere å regulere fuktigheten og beskytte fuktige overflater mot mugg når man bruker et minidrivhus og dekker jorden med vermikulitt. Med plugger er det en stor, fuktig overflate som enkelt blir grobunn for diverse uhumskheter.

Upraktiske og lite fleksible

Med et standard pluggbrett går 2/3 av plassen med til selve brettet. I tillegg er det vanskelig (eller umulig) å ta vare på mer enn én spire per plugg, så mens jeg kan ta vare på tre eller til og med fire småplanter fra minidrivhuset mitt, opptar én plugg samme areal, og jeg får bare den ene planta ut av den. Om du for skal så mange av én ting eller har ubegrenset med plass og pluggbrett, er det sikkert greit, men om du skal så mye forskjellig, blir pluggbrett fort et problem. Spirer som ikke skal ha samme vekstforhold kan jo ikke stå i samme brett, så med mindre du vil klippe opp brettet ditt (noe som gjør det mindre stabilt) eller skal så flere titalls frø av hver type, vil du trenge mye plass som du ikke får utnyttet til noe fornuftig. Det går alltids an å bruke hjemmelagede løsninger som å sette en halv drueboks over noen plugger som trenger å stå under kuppel, men jevnt over er det et system som ikke er så enkelt å tilpasse. Ettersom frø kan spire ujevnt og småplanter vokse minst like ujevnt, så kan du med disse store pluggbrettene ende opp med at noen få trege frø står igjen i et ellers tomt brett og opptar masse verdifull plass.

Hvordan omgå problemer med pluggbrett?

La oss være litt løsningsorienterte. La oss si at du allerede har kjøpt masse plugger, eller at du synes det går helt fint å så i dem, men vil unngå problemene ved omplanting. Hva nå?

Pluggene kan godt brukes som erstatning for såjord. La dem ese seg opp, vreng strømpene og kast dem, bland den våte torven/kokosfiberen med litt perlitt og la den tørke noe. Deretter kan den puttes i potter eller minidrivhus. Om du har bestemt deg for å droppe pluggene helt, er dette det beste alternativet, selv om prisen per liter jord er mye høyere. Det er dog bedre enn at den havner i søpla!

Om du sliter med at pluggene tørker, kan du sette dem tett sammen i en form eller et brett beregnet for bresåing, og fylle på med jord mellom pluggene. Dette vil holde på og distribuere fuktighet mye bedre, og pluggene kan stå tettere.

Om du allerede har sådd i en plugg og skal potte om, må du fjerne strømpa. Så snart den lille planten har blitt litt hardfør, tar du den ut og bryter opp pluggen slik at mest mulig av røttene kan få kontakt med vanlig jord

Har du kjøpt en plante og ser at den stikker opp fra en plugg, bør du forsikre deg om at det er godt med rotvekst likevel. Er det ikke det, bør du vurdere å bryte opp pluggen og potte om planta.

Gode alternativer

Så, hva vil jeg anbefale deg å velge istedenfor?

Vel, alle løsninger jeg har vært borti byr på sine ulemper. Jeg elsker disse minidrivhusene fra Plukkselv, men det kan av og til være et problem å få med seg hele jordklumpen når småplantene skal pottes om. Det skal dog sies at jeg har pottet om MANGE småplanter fra disse, og jeg har aldri opplevd at noen av dem har blitt skadet. En annen løsning spesialtilpasset planter som skal ha dype røtter er Rootmaster fra Nelson Garden, som eliminerer problemet med å skyve opp jordklumpen. Ellers finnes det mange varianter av minipotter, bl.a. firkantede i myk plast fra Jiffy og pappbaserte småpotter (jeg er litt skeptisk til disse, da de har en tendens til å bli veldig fuktige, slik at du ikke kan sjekke om det er på tide å potte om uten å måtte skrelle av potta). Om du ikke ser poenget med å ha en liten celle til hver plante, finnes det masse fine minidrivhus og såbrett som kan fylles med jord, og du kan helt fint dele dem opp i soner, f.eks. ved å lage ingenmannsland mellom hver frørad, eller ved å sette merkepinner (gjerne laget av gamle yoghurtbegre) mellom radene for å lage et tydelig skille. Bare pass på at du har dyp nok jord, sånn at de små plantene har plass til røttene sine!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *