Det er lett å forelske seg i feil planter på hagesenteret eller gartneriet. Her får du 10 tips til hvordan du kan unngå bomkjøpene.
Skriv handleliste
God planlegging er en stor fordel når du skal kjøpe planter. Finn ut hva du trenger (og hvilke alternativer du kan se for deg) med tanke på sort, antall og farge før du drar på handletur. Om du f.eks. trenger fem hvite bacopaer, men ikke får tak i det, kan det være greit å ha tenkt over at fem hvite calibrachoa (million bells) kan være like fint. Ønsker du deg en rød hengepelargonia, kan en skaugumbegonia bli like flott! Med litt planlegging unngår du også å komme hjem med en plante som er kjempefin, men som du ikke har plass til, og du slipper å komme inn døren og innse at du har glemt å kjøpe tårene som skulle ønske gjestene velkomne.
Harmoni
Passer denne planten inn hos deg? Vil den komplementere eller konkurrere med andre planter du har? Vil den vokse seg for stor i løpet av sesongen, eller kanskje ikke bli stor nok? Hvilken rolle vil den spille i potten eller bedet? Spør betjeningen eller bruk Google dersom du er usikker på hva klumpen med bladverk du kikker på vil ende opp som. Det er veldig leit å komme hjem med en potte med løvemunn du tror vil bli 40 cm høye, for så å innse at de kan ventes å bli over dobbelt så store. Den frustrasjonen kan dessuten gå motsatt vei også, og gjøre deg kjempeskuffet! Det kan også være lurt å tenke på blomstringstiden for det du kjøper – det er kjipt å ha en hage tilpasset mai og tidlig juni, og tilbringe juli og utover med bare bladverk.
Værmeldingen
Når de varme vårdagene kommer, kryper vintertrøtte nordmenn ut av husene sine og vender nesen mot gartneriene for å hente seg litt vår. Våren er imidlertid lunefull, og lave temperaturer kan knekke både sommerblomster, chiliplanter og urter som er født og oppvokst i et lunt drivhus. Derfor bør du alltid sjekke værmeldingen dersom du er ute på planteshopping i april og mai, og prøve å holde igjen selv om du trekkes mot den fantastiske ampelen i hagesenterets drivhus til temperaturen holder seg nogenlunde høy døgnet rundt. Stauder, roser, klematis, busker og annet som står utendørs døgnet rundt på gartneriet er derimot trygt – disse plantene har allerede blitt herdet (såfremt de står under åpen himmel hos gartneriet), og vil klare seg like fint på balkongen din eller i hagen.
Herdighetssone
Dessverre er det ikke alle gartnerier og hagesentre som tilpasser utvalget sitt til lokale forhold, og du kan komme til å kjøpe planter som enten ikke takler det lokale klimaet, eller som ikke rekker å komme i blomst før sommeren er over. Sistnevnte er nok mest et problem i nord, men også i Sør-Norge kan man bli fristet til å kjøpe noe spennende og eksotisk som ikke vil overleve uten et oppvarmet drivhus. Finn ut hvilken herdighetssone du er i, og om du skal plante i potter, bør du helst velge en sone over det igjen, i alle fall om det er en plante som skal overvintres. Stauder har som regel en etikett som er fin å sette i jorda sammen med planten, og denne inneholder ofte informasjon om herdighet. Hvis du kjøper stauder levert fra danske Staudegaarden, står det dessverre ingenting om herdighet på selve etiketten, men i bestillingslisten deres, som kan lastes ned fra staudegaarden.dk, finner man oversikt over herdighet. Her må jeg nesten spekulere, men jeg tror herdighetssonene de oppgir er overførbart med det norske – det ser i alle fall slik ut, basert på stikkprøver jeg har tatt. Om du ikke finner noen info om stauden du holder i hånden, kan du derfor ta utgangspunkt i Staudegaardens liste, og være rimelig trygg på at det vil bli riktig. For roser er svaret gjerne bare en rask googling unna, og for mer vanlige sorter vil du kunne finne informasjonen du trenger fra flinke, norske gartnerier ved å google rosens navn og «herdighet» eller «sone». For sommerblomster og andre ettårige planter må du konferere med Internett eller betjeningen dersom du mistenker at de ikke vil trives under åpen himmel der du bor.
Sol og jord
Mange planter er ganske tolerante for ulike jordtyper og solforhold, men om kontrasten mellom hva de ønsker seg og hva de får blir for stor, bør du være forberedt på at det går galt. Jeg har selv brent meg på det med lavendel, for jorda i høybedene mine er satt sammen for å ta vare på sultne roser, mens lavendel vil ha skrinn jord, og det resulterer fort i en molefonken eller endatil død lavendel (jeg har drept opptil flere). Husk også at selv om planten kan tolerere andre vekstforhold enn det de foretrekker, så kan de få dårligere immunforsvar og bli mer utsatte for både sykdom og parasittangrep.
Stauder har som regel en lapp med informasjon om hva de trenger/tåler (se ovenfor), og ellers er Google din venn. Og kanskje betjeningen, avhengig av kunnskapsnivå. Du kan også se på bladverket for å få en indikasjon på hva planten tåler; tykke, saftige blader tåler generelt mer sol og tørke.
Røtter
Vi vil ha gode røtter, men vi vil ikke ha rotbundne planter. Dersom røttene stikker langt ut fra potta og har begynt å tvinne seg sammen, er det et dårlig tegn, og du bør la planten stå. Dersom du enkelt kan vippe jordklumpen ut av potta, er det lurt å gjøre dette, og se hvordan den ser ut. Det er bra om røttene når ned til bunnen av potta, men det er ikke bra om de går i en tett virvel eller fyller hele potta. Velg et annet eksemplar så langt det er mulig! Det er ikke nødvendigvis slik at rotbundne planter er ubrukelige, men røttene har en tendens til å fortsette å gå i ring dersom de først har begynt, så du vil måtte bruke tid på å lirke dem løs så godt det lar seg gjøre, så hvorfor ikke unngå det, om du kan?
For planter som er pottet flere i samme «brett» eller som har dekkbark eller lignende over jorden, kan du ikke løfte dem ut, men for øvrige planter er det som regel grei skuring å legge hånden over jorda med stilken(e) mellom pekefinger og langefinger, snu potten forsiktig på hodet og løfte den varsomt opp. Du vil raskt merke om jorden er veldig tørr (da vil du ikke ha planten!), og om den ikke er det, vil det som regel gå helt fint å løfte av potten. Vær dog forsiktig og stopp i tide, sånn at du ikke risikerer å ødelegge planten. Om du ikke har mulighet til å vippe planten ut, kan du kikke gjennom hullene i potta. Det er flott om du ser røtter, men om du kun ser røtter og ikke noe jord, er det et dårlig tegn.
Jeg vil også legge til at det er noen situasjoner der du aldri bør gjennomføre denne lille testen:
- planter som har kart/frukt på seg
- planter med veldig sprø stengel (enkelte petuniasorter, squash, m.fl.)
- Planter med støttepinner i potta
- Planter med så stor potte at du ikke enkelt dekker hele toppen med håndflaten din
Sykdom og parasitter
Ikke alle som selger planter er like flinke til å ta vare på dem, og i høysesongen er det nok ikke alle som rekker å følge godt nok med. Sjekk at planten du vurderer ser frisk ut og er fri for skadedyr. Bladverket bør være sunt og friskt og uten misfarging. Særlig for roser bør du se etter misfargede blader – det kan være et tegn på soppangrep. Om du finner syke planter, bør du unngå dem og naboene deres – og kanskje hele gartneriet, avhengig av omfang. Utover sommeren blir det mer aktuelt å se etter bladlus, spinnmidd og snegleegg.
Vekst
Blomster og frukt selger, så ofte vil du finne planter som blomstrer for harde livet selv om de egentlig ikke er modne for det. Det samme gjelder tomat- og chiliplanter som selges fulle av frukt selv om de burde fått bli dobbelt så store før de begynte å bære. Det er best for både plante og fremtidig avling at den får bli voksen før neste generasjon kommer, så velg heller de litt kjipe eksemplarene uten blomster eller frukt. Se istedenfor på hvordan veksten er. Om det er flere planter i samme potte, bør du sjekke at du får et bra antall uten at det blir overfylt. Om du f.eks. kjøper en ferdig ampel, og det er dobbelt så mange planter i den som det burde, ser den sikkert flott ut i mai, men det vil bli vanskelig å holde plantene fornøyde i august fordi ampelen er 90 % røtter og 10 % jord.
De beste plantene er de som er balanserte, har godt med forgreninger (der det er relevant, naturligvis) og kompakt vekst. Det gir det beste utgangspunktet for en frodig og flott plante på sikt, og mye blomstring. Er det like før plantens naturlige blomstringstid, bør du i tillegg se etter mange knopper.
Størrelse og pris
Det kan være store forskjeller i priser fra gartneri til gartneri, men også internt i en og samme butikk, for eksempel basert på størrelsen på planten eller hvordan den er plantet. Kanskje vil du kunne kjøpe 3 ampelplanter til prisen av 2 istedenfor en ferdig ampel, eller kjøpe en mindre plante som uansett vil vokse seg stor og flott i løpet av sommeren? Om du har tid til å la planten vokse seg stor, er det derfor best å være tidlig ute (men ikke så tidlig at planten ikke vil overleve!) og velge smått fremfor stort.
Fuktighet
Hvordan har planten det i potta si? Er den dyvåt, fuktig eller tørr? Forskjellige planter har forskjellig toleranse for å tørke og tørste, og om du tar med deg en dyvåt plante som ikke vil stå med føttene i vann, eller en inntørket plante som ikke tåler å tørke mellom vanninger, risikerer du at gleden blir kortvarig, og at den allerede synger på siste verset. Overdreven eller utilstrekkelig vanning kan dessuten være en indikator på at gartneriet ikke klarer å håndtere antallet planter de har, og det kan igjen øke risikoen for sykdom.