Det er ikke alle forunt å ha drivhus, men om du har litt ledig gulvplass og kan se mellom fingrene med at dyrkebenken din ikke er «dezign», så er dette en super løsning som du setter opp på en halvtimes tid og kan pakke bort når plantene dine har flyttet ut!
Denne løsningen kom til meg i januar 2020 – ikke i en drøm, men idéen mer eller mindre ramlet ned i hodet på meg og gjorde meg lykkelig. Jeg hadde gulvplass langs den ene veggen på kjøkkenet, men jeg hadde lite benkeplass til å dyrke på. Løsningen kostet 279,90 kr og fantes på Clas Ohlson. Her skal jeg igjen påpeke at jeg jobber hos Clas Ohlson, men at dette innlegget ikke er sponset og er skrevet på eget initiativ.
Planen min var ganske enkel, og til DIY-prosjekt å være, er det utrolig lite krevende å få på plass. Tanken var som følger: Jeg ønsket å kunne så masse frø som hadde tilgang til lys og varme, samtidig som jeg ville ha alt annet utstyr, som småpotter, dusjeflaske og vermikulitt, innen rekkevidde. Dette er det du trenger:
- Plastreol (f.eks. 41-1003 fra Clas Ohlson)
- Grenuttak (antallet uttak og lengde på ledning ut fra hvor mange hyller du vil dyrke i, om du trenger varmematte og avstand fra stikkontakt til grenuttak. Om du tror det er den minste risiko for vannsøl der du skal bruke det, bør du velge et som er IP44-klassifisert)
- Strips (f.eks. 36-7893)
- Helt enkelt koblingsur (valgfritt – f.eks. 36-6245)
I tillegg trenger du dyrkeutstyret ditt (pluggbrett, brett til å ha under, kapillærmatte, plantelys og ev. vanningsmatte) og noe for å feste plantelyset. Normalt kan man skru plantelys rett opp i et benkeskap eller lignende, men det fungerer dårlig i en hul plasthylle. Det meste kan dog løses veldig greit med enten skruer, patentbånd eller blindnagler. Under hyllen er det rader med runde hull (en del av den stabiliserende strukturen i hylleplaten), og der kan man helt fint skru inn en skrue – enten for feste med magnet eller for å skru fast festene til en lyslist. Dette forutsetter naturligvis at festene kan sitte hvor som helst langs listens lengde. Med patentbånd og noen skruer eller blindnagler kan du enkelt lage monteringsløsninger for andre festebeslag, men det er litt mer innsatskrevende enn å skru i et par skruer, naturligvis.
Neste trinn er å montere herligheten. Selve reolen veier omtrent ingenting og monteres på 5 minutter, og deretter er det bare å programmere tidsuret, koble det mellom stikkontakt og grenuttak og plassere grenuttaket på et trygt sted – gjerne oppå reolen. Monter lysene og legg på plass eventuelle varmematter, og før ledningene opp til grenuttaket. fest dem til stolpene med strips (om de er for korte, er det bare å skjøte to eller tre strips sammen), fortrinnsvis slik at du får tilgang til eventuelle brytere (i fall du ikke skal bruke en av dem, og vil skru den av uten å koble ut støpselet). Når dette er gjort, er du ferdig!
Jeg dekket i tillegg bakveggen og sidene med en søppelsekk jeg skar opp, både for å unngå å sprute vann på veggen og for å beskytte plantene mot lampelys når min døgnryme og timeren var uenige om når det var dag og natt. På øverste hylle oppbevarte jeg potter, mens briketter, jord, vermikulitt og lignende bodde på nederste hylle, men om man ikke er oppsatt med husdyr, går det fint an å dyrke der også.
Som en ekstra bonus kan denne saken enkelt demonteres når dyrkesesongen er over, og lagres, f.eks. på en kjellerbod. Det bør nevnes at plantesentralen ikke er egnet for høyere planter som begynner å bli klare for utplanting – det blir ikke stor nok avstand mellom plantelys og plante, så på et tidspunkt må i alle fall tomatplanter, chili og andre veldig voksevillige saker flytte ut og få lys fra et annet sted. Avhengig av tidspunkt kan det være nok med et sørvendt vindu, men du kan også måtte sette opp plantelys et annet sted – en løsning da er å kjøpe et vekstpære med E27-sokkel (standard stor skrusokkel) og henge den opp etter en lampeledning fra en hylle, gardinstang eller annen tilstrekkelig høy sak. På bildet nedenfor ser du hvordan man kan bruke en enkel C-tvinge til å feste en slik ledning til en hylle uten at du trenger å lage merker.