Hvordan så chili og paprika

Ingen spør hvorfor Jeppe drikker, men mange spør hvorfor i all verden Renate dyrker chili. Det er et godt spørsmål, for jeg er ikke noe særlig begeistret for sterk mat. For min del hadde det vært mye smartere å droppe chilien til fordel for mer jordbær eller tomater, for det ville bokstavelig talt vært mer matnyttig! Likevel er det noe med chili som appellerer til meg – kanskje de beskjedne, men likevel vakre blomstene, eller den fargesprakende frukten som skifter farge?

Før vi går videre, skal jeg komme med det som gjerne kalles en disclaimer på godt norsk, nemlig at jeg aldri har sådd paprika (med mindre man teller den gangen jeg sådde det som fireåring, og det kan man definitivt ikke), men chili og paprika er jo strengt tatt det samme. Men chili, det har jeg sådd!

Velg riktig sort

Tenk over hvor du skal plassere planten og hva du vil bruke den til. Hvis utseendet er mye viktigere enn hva frukten kan brukes til, kan du nøye deg med å tenke på hvordan blomster og frukt ser ut, men om du har tenkt å bruke det du dyrker, bør di sjekke hvilken score de aktuelle kandidatene får på Scoville-skalaen, som måles i SHU (Scoville Heat Units). Noen nettbutikker er flinke til å oppgi hvor mange scovilleenheter du kan regne med, mens andre bruker litt vagere betegnelser som «mild», «middels» og «veldig sterk», men det er jo gjerne litt enklere å få en formening om styrke hvis man kan sammenligne med noe man kjenner fra før. Ved å sammenligne en chili du synes er passe sterk med de du vurderer å så, kan du unngå å få en ubehagelig (eller kjedelig) overraskelse til sommeren.

Tenk også på smaken – chili kan tilføre mye mer enn hete til maten, så om du f.eks. vil ha en chili med sitruspreg, bør du se etter varianter som tilbyr nettopp det. størrelsen på frukten kan også være relevant – om du f.eks. vil tørke fruktene hele, er det dumt om de er for store, og det samme gjelder om du vil bruke en begrenset mengde i hver matrett du tilbereder.

Til slutt kommer størrelsen på selve planten, og her er det ofte vanskelig å finne informasjon. Det sier seg selv at det kan bli i overkant med en 120 cm chiliplante på spisebordet, mens en på 40 cm kan bli litt snau på gulvet. Større planter trenger også større potter, og de vil normalt bruke lengre tid på å vokse seg store og sette frukt, noe som kan føre til at du, om det er en dårlig sommer eller du har kort vekstsesong der du bor, får få eller ingen frukter på planten din.

I de fleste tilfeller vil overvintring være din venn dersom du vil ha en stor plante som gir stor avling, men om du er heldig og har drivhus (eller en innglasset balkong) kan du forlenge sesongen rimelig mye. Moren min høstet paprika på balkongen sin i slutten av desember!

Utstyr

Med chili er det viktig at du følger med på røttene og potter om ofte. Før du starter trenger du:

  • minidrivhus med selvvanning eller småpotter med plast over
  • torv- eller kokosbriketter, eventuelt såjord
  • varmematte
  • plantelys
  • merkepinner (om du skal så flere sorter)
  • koblingsur (eller gode rutiner)
  • vermikulitt (ikke nødvendig, men anbefalt)

Jeg kjøpte to av disse i fjor, og de var helt perfekte – lokket ble tatt av når spirene hadde kommet ordentlig i gang, og kapillærmatten sørget for jevn vanntilførsel fra undersiden. Når småplantene skulle flytte ut, kunne jeg bare dytte opp klumpen med jord fra undersiden og sette den i en større potte.

Før du sår

Noen chilifrø er lite villige til å spire, og det finnes flere strategier man kan følge for å få dem i gang. Noen legger frøene på et varmt badegulv inni fuktig håndklepapir, men ettersom jeg har katt, er ikke det noen god løsning hos meg. Derfor velger jeg istedenfor temetoden, der tanninene i svart te skal bidra til å svekke frøskallet og på den måten imitere en tur gjennom en fugls fordøyelsessystem. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke aner om dette faktisk har noe for seg (denne testen tilsier at man gjerne kan la være, men den er ikke akkurat vitenskapelig gjennomført, så hvem vet?), men frøene jeg sådde var i alle fall rimelig spirevillige.

Om du skal så flere slag, er det viktig at du har tungen rett i munnen. Finn frem noen merkepinner og eggeglass, og plasser én pinne og ett eggeglass sammen med hver frøpose. Sjekk navnene på frøene – kan du forkorte navnene på en måte du kan være trygg på at du kjenner igjen om tre måneder? Når du har funnet en løsning som fungerer for deg, merker du pinnene og brygger en kopp svak svart te. Du kan bruke vanlig Earl Grey, og gjøre teen svak på en av følgende måter:

  • ta ut teposen tidlig
  • bruk en tepose du allerede har brygget te på
  • brygg vanlig te og tynn ut med vann

La teen avkjøles og legg antallet frø du ønsker å så i tilhørende eggeglass og hell litt te over. La frøene stå i 8 timer og flytt dem deretter til såpluggen eller potten du skal så i. Vekstmediumet bør være fuktig, og frøene bør dyttes 4-5 mm ned i jorden. Om du har litt jordoverflate å jobbe med, kan du fint så flere frø i samme kammer/potte med litt avstand mellom dem, men gjør bare dette med «overskuddet» – altså det eller de frøene du sår for å være sikker på at det blir liv (om flere spirer, må du enten ta livet av (ved å kappe av «hodet») alle utenom en, eller flytte småplantene til egne potter mens de fremdeles er litt i minste laget). Pass på at du matcher frø og merkepinne, strø litt vermikulitt over og gi den en forsiktig dusj, slik at kornene syner litt ned i jorda. Sett på en varmematte og la stå under plastlokk (eller gladpack) inntil du kan se at det spirer. Når spirene dukker opp, fjerner du lokket, skrur av varmematten og skrur på vekstlyset.

Stell underveis

Resten av tiden steller plantene i stor grad seg selv. Fortsett å gi dem vann nedenfra og sørg for at de hverken tørker ut eller drukner. Når de har blitt store nok (når du ser røttene gjennom bunnen av potten/briketten), potter du dem om i større potter, og når den lille planten har etablert seg ordentlig, går du over fra såjord til ordentlig jord med mer næring. Tilsett gjerne perlitt i jorda, så får røttene mer luft, og pass på så du ikke bruker for store potter. Plantene skal ha vokserom, men ikke forsvinne i potten sin. Når stammen begynner å se ut som en ordentlig stamme, og ikke lenger bare er en grønn stilk, bør du også passe på å plante den litt dypere når den skal over i ny potte. 5 mm bør normalt være nok. Pass på at det er god avstand mellom vekstlys og plante (ellers kan bladene bli svidd og få hvite flekker), og flytt på både planter og lys dersom du ikke lenger klarer å holde god avstand.

Når det nærmer seg tid for utplanting, kan det være tilstrekkelig lys å hente i et sørvendt vindu, så da kan plantene dine flyttes dit. Du vil nå se at plantene vil strekke seg mot solen, og veksten vil bli mindre symmetrisk enn da lyset kom rett ovenfra hele tiden. Det kan være fristende å snu på planten, men prøv å motstå fristelsen, da det kan føre til at den slipper knopper fordi den må vri seg for å finne solen.

Beskjæring

For å fremme en mer buskete vekst og mer frukt, er det lurt å beskjære chiliplanter. Om jeg har forstått det rett, er det forskjell på chiliplanters vekst, der noen er mer tilbøyelige til å buske seg enn andre, men jeg knep tilbake alle mine, og de reagerte likt i fjor, i alle fall. Ved beskjæring skal du helst bruke en ren kniv eller saks. Jeg brukte rene fingernegler, og hverken plantene eller jeg så ut til å ta skade av det.

Vent til planten har fått 8-10 blader og knip av de øverste 4. Dette vil utløse forgrening (som med tomater som kommer med tyvskudd), og når planten har fått 8-10 nye blader, gjentar du prosessen. Deretter lar du den i fred.

Også blomstene må du belage deg på å fjerne i begynnelsen. Det er med chiliplanter som med grønne urter – når blomstene kommer, slutter planten å bry seg om å lage blader og bli større, og den forbereder seg på å lage frukt og deretter dø eller gå i dvale. Det vil vi jo ikke ha noe av med en ung plante, så da må knoppene knipes av. Dette bør du fortsette med i 2-3 uker etter at du har plantet dem ut.

Utplanting

Chili og paprika liker ikke kulde, så vent med å flytte dem ut til du er sikker på at de vil klare seg. Jeg har sett ulike anbefalinger for minimumstemperatur, og i høst klarte mine seg overraskende godt helt ned i rundt 5 grader, men dette var jo helt på slutten av sesongen og plantene hadde blitt store og sterke. Sjekk gjerne om det finnes noen anbefalinger på den aktuelle chilitypen du har sådd, eller sats på minst 8 grader som laveste nattetemperatur (jeg har også sett 12-15 grader anbefalt). Du kan godt begynne herdingen før nettene har blitt varme nok og gradvis la plantene være mer og mer ute på dagen helt til de kan begynne å overnatte ute. For å unngå at de vrir seg etter sola, bør du merke den ene siden av potta, slik at du plasserer planten likt hver gang (om den skal stå et sted hvor den får sol fra flere vinkler, og ellers står i et sørvendt vindu, kan du merke den siden som står mot sør). Om du skal ha chiliene dine i potter utendørs, kan du plante dem ut til sine nye potter nå. De fleste chiliplanter vil ha rundt 6 liter med jord å kose seg i, men små planter kan trives med mindre og større kan kreve mer. Bruk god jord, helst torvfri (fordi torven skal få bli værende i myra), bland inn perlitt og vermikulitt og sørg for god drenering. Selvvanningspotter er supre, mens man med vanlige potter må sørge for god drenering. Bruk potte med hull i (lag hull ved behov) og sett potten på skål eller på føtter (hvis du har en stor potte som skal stå rett på gulvet). For mindre potter kan du lime fast gummiføtter under potta, sånn at det blir klaring mellom potte og skål.

Om planten din står beskyttet mot vær og vind, bør du riste litt forsiktig i den innimellom etter at blomstringen har begynt, slik at blomstene får bestøvet seg selv og kan sette frukt.

Høsting

Noen chilier kan fint høstes før de er modne, mens andre bør få henge til de er «ferdige». Husk å sjekke hvilken farge frukten på dine planter skal ha når de er modne – de fleste blir røde (også varianter som den lilla Trinidad Purple Coffee), men det er mange unntak, og det er dumt å la frukten henge til den blir dårlig i påvente av modning, eller å høste for tidlig og få frukt med underutviklet smak og styrke. For sterke sorter bør du bruke hansker når du håndterer frukten. Mye av styrken i smaken kommer fra frøene, så om du vil ha litt mindre styrke og litt mer smak, bør du skrape ut frøene før du bruker chilien din i matlaging.

Ny sesong

Ja, du kan definitivt overvintre chilien din! Jeg forsøkte å gjøre dette i fjor, men dessverre var plantene på det tidspunktet angrepet av bladlus, og jeg gikk rett og slett litt lei av å forsøke å bli kvitt de små eklingene. Jeg kan derfor ikke gi personlige råd om dette, men kort fortalt kan de overvintres, og du kan da belage deg på tidligere og større avling, ettersom plantens rotsystem allerede er ferdigutviklet, så om du har plass og lyst til å lagre chili- eller paprikaplantene dine gjennom vinteren, så er det bare å kjøre på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *