Hva trenger man egentlig av utstyr for å ha en frodig balkonghage? I teorien trenger du i grunnen ingenting – du kan grave i jorda med fingrene, vanne med et litermål og generelt improvisere, men det blir en mer fornøyelig affære om du investerer i noen småting. Her er mine tips:
Plantespade og kultivator
Livet blir definitivt enklere med gode redskaper! Finn noe som passer for dine hender; store redskaper til store hender og små redskaper til små hender. Når redskapet er riktig dimensjonert, ligger det godt i hånden og føles som en naturlig forlengelse av armen.
Det finnes flere ulike plantespader/planteskjeer, der hovedforskjellen er dybde og bredde. En smal variant er praktisk hvis du har små potter og balkongkasser, en bredere er bedre egnet i store krukker og høybed. En grunn er egnet til å skyve rundt på jorden og lage furer, en smal og spiss er praktisk når du skal få planter i jorda, mens en dyp er bedre til å flytte på jord uten for mye søl. Kjøp en som er dimensjonert for din bruk! Skal du eventuelt ha to spader med det samme, anbefaler jeg å kjøpe en normal planteskje og en kompostskje. Kompostskjeer gjør det enklere å spa jord fra sekker til bed og potter, sånn at det blir mindre søl og mindre jobb. Definitivt ikke dumt!
En håndkultivator er veldig kjekk å ha når du skal jobbe med jorda, arbeide inn tilsetningsstoffer eller dele opp større klumper med jord. Det finnes flere ulike varianter av det også, men så lenge tennene ikke er lengre fra hverandre enn at kultivatoren fungerer som den skal, er det etter min formening litt hipp som happ hva man velger.
Jeg anbefaler verktøy i stål med treskaft – de er solide og tåler en støyt, men om du velger en kvalitetsprodusent som f.eks. Fiskars, går det helt fint med plast istedenfor tre. Det finnes masse morsomme varianter på markedet der metallet er dekket i et tynt lag med gullfarge eller søt blomsterdekor, men jeg vil virkelig anbefale brukervennlighet og slitestyrke fremfor estetikk på dette området.
Husk å tørke av og rengjøre hageredskapene etter bruk, sånn at de ikke ruster (beskyttelsen på det rustfrie stålet varer ikke evig).
Vannkanne og/eller hageslange
Jeg har tidligere skrevet om hvordan man kobler hageslangen til en kran. Har du noen få planter, holder det i massevis med en vannkanne (eller hagesprøyte, som jeg tydeligvis er den eneste som kaller det), men er det større forhold, er en ekspanderende hageslange tingen. Jeg tror dog at de fleste uansett kan ha nytte av vannkanne, for eksempel når man skal gjødsle med hjemmebrygget bokashi-te eller annen flytende plantenæring. Det er dessuten mye mer praktisk når man bare skal vanne litt.
En god vannkanne er passe stor – hva som ligger i det, kommer an på øyet som ser. Du bør dog enkelt kunne løfte den når den er full – om du sliter med å håndtere en 10 liters vannkanne, er det bedre å velge en mindre og gå flere ganger. En fordel med de mindre modellene er dessuten at de er enklere å finne plass til.
Kannen bør naturligvis være rustfri (stål, sink eller plast er vanlige alternativer), og grepet bør være komfortabelt. Lav egenvekt er et stort pluss, sånn at du slipper å bære mye mer enn selve vannet. Et spredermunnstykke er et must, og det må gjerne være avtagbart, slik at du kan velge å vanne uten. Vinkelen på tuten bør også være slik at vannet ikke fosser ut av toppen på kannen når du begynner å vanne, og kannen er relativt full (min gjør det, og det er veldig irriterende).
Om du trenger hageslange, bør du sørge for at du velger en lengde som passer hos deg. Mål hvor langt det er fra kran til den planten som er lengst unna, og gi deg selv litt å gå på. Hvis du lagrer hageredskapene dine utendørs bør du forsikre deg om at alle delene er frostsikre, og tømme slangen helt før frosten kommer.
En dings til som er kjekt å ha, men ikke nødvendig, er en fuktmåler. Den gjør det enklere å sjekke om du har vannet for lite, akkurat nok eller for mye.
Bøtter eller andre beholdere
Bøtter har mange bruksområder på balkonghagen. En liten 5-litersbøtte er super å flytte med seg når man går rundt og plukker visne blomster og annet rusk og rask, og om du skal gi en nyinnkjøpt rose eller en annen plante i stor potte en dukkert før utplanting, er det perfekt med en på 10 liter. Bøtter er også fine om du skal blande ut større mengder gjødning og til blanding av jord, f.eks. om du skal blande perlitt inn i jorda. Du kan absolutt bruke en stor boks istedenfor en bøtte, så kan den brukes til oppbevaring av hageutstyr når du er ferdig med å grave i jorda for sesongen.
Jeg er veldig skeptisk til å bruke skurebøtta til planter – det fungerer sikkert fint hvis man vasker den skikkelig, men jeg synes det er bedre at «hagen» har sitt – de kan jo alltids oppbevares oppi hverandre uansett.
Hansker
Jeg tør påstå at alle trenger hagehansker. Det finnes to hovedtyper: myke, relativt tynne hansker med innside med ekstra godt grep (enten dyppet i lateks eller med masse små nupper inni håndflatene) som er egnet for planting, og tykkere arbeidshansker beregnet for tøffere oppgaver.
Dersom du holder deg til sommerblomster og normalstore stauder, holder det med den første typen. Pass på at du får en størrelse som passer ordentlig til dine hender, og velg en modell som sitter tett rundt håndleddet, slik at du ikke får masse jord inni hansken. Noen modeller har strikk rundt håndleddet mens andre har borrelåslukking. Jeg foretrekker førstnevnte, ettersom borrelåser har en tendens til å bli slitt og komme i veien etterhvert. Jeg har gode erfaringer med Hestra, som har modellen Garden Latex Dip. Hanskene er veldig fleksible og behagelige i bruk, og man beholder god fingerfølelse. Jeg har kjøpt mine hos Clas Ohlson, og har også et annet par derfra med samme utforming. Jeg kan trygt anbefale begge to.
Om du skal gjøre litt mer krevende oppgaver, som å håndtere roser og andre buskete vekster, trenger du noe som byr på litt bedre beskyttelse (jeg regner med at de færreste balkonggartnere driver med stort mer krevende oppgaver enn håndtering av roser og klematis).
Det finnes egne rosehansker med lange mansjetter, og om du har planer om å stikke armene dypt inn i et villnis av torner, så bør du definitivt investere i det. Om du derimot bare trenger litt bedre beskyttelse enn det de tynne hagehanskene byr på, så holder det fint med et par myke arbeidshansker. Hanskene bør passe godt (ikke ha for vide fingre) og være forsterket på innsiden av hånden og fingrene. Det er ikke fullt så farlig om de sitter tett rundt håndleddet, for disse skal du uansett ikke grave i jorda med. Nok en gang vil jeg anbefale hansker fra Clas Ohlson (jeg er ikke sponset, jeg er entusiastisk). Paret jeg har, har vært med på mange slåsskamper med rosene mine, og de er myke og fleksible der det trengs, samtidig som de beskytter mot torner.
Sakser og sekatører
Saks må man definitivt ha, men trenger man flere? Du kan selvfølgelig klippe over blomsterstilker med kjøkkensaks, men tro meg: det er mye enklere med en nett liten saks. Om du nøyer deg med lavendel og og petunia, kan du fint klare deg med en brodersaks eller en skarp neglsaks. Jeg vil dog på det sterkeste anbefale å investere i et litt bedre egnet verktøy, for eksempel denne beskjæringssaksen fra Gartnerbutikken. Den er fin til alt fra å kutte gressløk og andre krydderurter til å fjerne avblomstrede roser – kort sagt alt som kan betegnes som stilk, men som ikke er gren.
Skal du beskjære roser eller andre busker, eller har noen voldsomt kraftige klatreplanter eller stauder, så kreves det hardere lut.
En beskjæringssaks (også kjent som sekatør) er din beste venn når du skal beskjære roser, klippe ned staudene om våren eller dele sommerblomster og tomatplanter i passe store biter før de kastes eller komposteres. Har du virkelig solide busker eller trær, må du kanskje til og med kjøpe deg ryddesaks (en sekatør med lange skaft og stor kjeft), men for oss som ikke har plass til trær på balkongen og heller ikke har gamle roser, er det nok med en mer hendig modell som brukes med én hånd.
Sekatører finnes i ulike størrelser og fasonger, tilpasset store og små hender og med ulike finesser, som utskiftbart blad og justerbar størrelse på grepet. Det er i hovedsak to typer: motskjær (ett skarpt blad som skjærer mot en butt flate) og sideskjær (et skarpt blad som møter og passerer et blad uten egg, også kalt bypass). Til store rosebusker og fjerning av død ved er motskjær best, men til så godt som alt annet er sideskjær best, så om du kun skal ha én, velg sideskjær.
Håndkle
Her trenger du absolutt ikke noe fancy, men det er definitivt praktisk å ha et eget håndkle som bor på balkongen, slik at du kan tørke av deg litt jord og skitt og jobbe videre. Det er også praktisk å ha hvis du søler når du vanner, eller hvis du skal tørke vekk litt overflødig jord.
Støttepinner
Jeg vet ikke helt hvordan jeg klarte å skaffe meg en enorm samling støttepinner, men det er veldig praktisk å ha noen i bakhånd! Om du ikke allerede har bygget deg opp et lager, kan det være greit å kjøpe noen på et gartneri eller hagesenter – du får dem som regel i bunter på f.eks. 10 stk. i ulike lengder og materialer. Bruk dem til å støtte opp planter eller til å få dem til å vokse slik du vil – har du en stor potte og vil unngå at en plante velter utover på den ene siden, kan to støttepinner med jutesnøre mellom seg brukes til å rettlede planten.
Jutesnøre eller lignende
Dette er perfekt til oppbinding – det gnager minimalt på greiner, er enkelt å knyte fast. Om du skal ha roser, klatreplanter, tomater eller noe annet som enten må bindes opp til en pinne eller til et espalier, trenger du en rull med jutetau. Det finnes mange andre spennende løsninger også, som metallringer, plastbøyler og ståltråd. Enkelte planter kan ta skade av slike løsninger dersom de har skarpe kanter, men jutenøre gir ingen slike problemer.
Plantenæring
Jeg vet det er delte meninger om hvorvidt gjødsel av ulik art er et gode eller ikke, men de fleste synes å være enige om at man i utgangspunktet bør tilføre gjødsel enten en eller to ganger i sesongen, litt avhengig av planteslag. Kjøp det som trengs til dine planter – roser er litt storforlangende, men ellers finnes det allroundprodukter som passer det meste, f.eks. denne fra Hageland.
Spruteflaske
Dette bør du definitivt skaffe deg dersom du har planer om å ha roser eller andre planter som bladlus liker! Som en bonus er den perfekt til vanning av spirer.