Døde jordbærplanter

Dette skulle bli jordbærsommeren over alle jordbærsomre på balkongen min. Jeg hadde kjøpt fire jordbærplanter (1x Saga, 3x Korona) fra ett sted og tre fra et annet (3x Korona), stullet og stellet med både såkalte Pineberryplanter (x2) og remonterende jordbærplanter (x5), og jeg var sikker på at ingenting kunne gå galt. Så feil kan man ta.

Det begynte med at Saga-planten aldri kviknet ordentlig til etter at den kom i posten. Til slutt visnet den bare bort, og måtte kastes. De remonterende bærene ble plantet ut i en liten balkongkasse med selvvanning og trivdes veldig godt, mens Korona og Pineberries ble plantet i en potte med et lag delvis omdannet bokashi under et lag med vanlig jord. Den samme jorda hadde vært snill mot tulipaner og andre løkplanter i vår, og jeg hadde målt pH-en for å være sikker på at den ikke skulle være for sur. Om det likevel var bokashien som var problemet eller om det var noe annet, vet jeg ikke, men Koronaplantene syknet bare hen, og måtte kastes, en etter en. De dannet knapt nye blader, og de gamle bladene visnet langs kanten først, og deretter innover, selv om jeg holdt jorden akkurat like fuktig som i de andre pottene og bedene.

Pineberryplantene klarte å få frem noen få bær, men de hadde ikke ananassmak og var strengt tatt bare kjipe, hvite markjordbær – altså ikke ekte pineberries. Så klappet de sammen også, omtrent samtidig med de to siste koronaplantene.

Men jeg hadde jo fremdeles de remonterende jordbærplantene? Ja, en stund hadde jeg det, og jeg fikk høstet noen fine bær, men smaken var tam og kjedelig, nærmest uten sødme. Denne uken har jeg vært mye borte, og ikke fulgt så nøye med på noe som helst på balkongen – jeg har vannet og plukket vekk noen visne blomster, og nøyd meg med det. I går satte jeg meg ut på balkongen utpå ettermiddagen og oppdaget til min store forskrekkelse at det var spinn (og synlig spinnmidd) på flere av bladene, og DA var det slutt. Plantene så syke ut, bærene var jo ikke noe å samle på, og jeg var ikke interessert i å risikere spredning til andre planter. Dermed røk alle de remonterende jordbærplantene i søpla også.

I etterkant har jeg kjøpt en løvemunn til det som var jordbærpotta, delvis for å tilby noe til eventuelle humler som kommer på besøk, delvis fordi jeg liker løvemunn og delvis fordi jeg vil se om den trives i jorda – å få bekreftet (eller avkreftet) at det er jorda som er problemet, vil jo gjøre det enklere å vite om jeg bør tørre å satse på jordbær igjen til neste år. Og det er jo viktig å fokusere på det positive midt oppi alt dette rotet. Nå har jeg nemlig fått plass til paprikaplanten på bordet der jordbærene sto, noe som gir mer plass og mer lys til den ene chiliplanten, og jeg har samtidig fått flyttet på de tre chiliplantene som deler potte, slik at de nå får bedre forhold. Det ble kanskje ingen jordbærsommer, men det kan fremdeles bli en chili- og tomatsommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *