Det finnes utrolig mange roser på markedet, og med mindre du vil ha en blåsvart rose som spruter ild, tror jeg nok at din drømmerose finnes der ute. Det enorme utvalget betyr jo forsåvidt ikke at alle slag er innen rekkevidde – kanskje finnes ikke drømmerosen din i Norge, kanskje er det ingen gartnerier eller hagesentre som fører den, kanskje er den ikke herdig nok til å passe i din hage eller på din balkong, men da finnes det helt sikkert noe lignende som kan bli like fint, og som er enklere å få tak i!
Finn den perfekte rosetypen
Hva slags rose vil du ha, og hvordan skal den brukes? Om du er så heldig at du har en hage, vil du kanskje ha en klatrerose som nærmest velter over en hageportal, eller lage en rosehekk? Eller kanskje du vil plante flere roser av samme slag i en gruppe, omgitt av andre blomster? Kanskje ønsker du en klatrerose, enten på balkong eller ved husveggen? Hvor stor vil du at den skal være? Er det noen absolutt minimums- eller maksimumshøyde? Det er viktig å finne riktig kategori og størrelse før du begynner å drømme deg bort, slik at du ikke blir skuffet når det viser seg at drømmerosen er totalt uegnet hos deg.
Når kategorien er valgt, bør du tenke litt på om det er viktig for deg at rosen har duft. Om du har en sensitiv nese, vil du kanskje unngå at den lukter i det hele tatt, eller ha en som du kun kjenner lukten av om du stikker nesen helt nedi en blomst, men om du synes at duften er vel så viktig som utseendet, er det naturligvis viktig at du velger en rose som kan levere på dette området.
Det neste punktet er hvorvidt du ønsker en remonterende rose. Historiske roser har gjerne mye duft og mye sjarm, men blomstrer kun én gang i året. Om du planlegger å gi rosen hedersplassen eller drømmer om en fantastisk blomsterskrud fra juni til oktober, bør du definitivt velge en sort som er remonterende, slik at det kommer nye blomster etterhvert som du klipper av de avblomstrede blomstene.
Så kommer vi til det vi kanskje kan kalle holdbarhet. Her snakker vi både herdighet (at rosen tåler vinteren der du bor) og motstandsdyktighet mot sykdom. Dette er selvfølgelig faktorer du kan velge å overse – kanskje har du gode muligheter til å beskytte plantene dine om vinteren, eller du vil behandle rosen som om det var en sommerblomst. Kanskje er du forberedt på å bekjempe de sykdommer og parasitter som måtte komme?
Hvordan ser drømmerosen din ut?
Dette er den morsomme delen! Nå vet du hva du skal se etter og hva du kan ha, så nå er det bare å drømme! Hvilke farger liker du, og hva passer sammen med fasaden eller øvrige planter? Foretrekker du små eller store blomster? Liker du den engelske typen, som er veldig fylte og nærmest ligner peoner, «vanlige» fylte roser, eller kanskje enkle roser? På dette stadiet kan det være lurt å sette seg inn i hva som finnes der ute. Ettersom utvalget er så enormt, kan det være greit å lese seg opp på hva som tilbys på lokale gartnerier og hagesenterkjeder, eller ta en titt på rosesider som danske Rosenposten, HelpMeFind og David Austin. The National Gardening Association har også en veldig praktisk rosedatabase på sine nettsider som kan være verdt et besøk. Her har du både mulighet til å lese deg opp på roser du synes er interessante, finne spennende sorter du kan vurdere og utvide horisontene litt; kanskje finner du en rose du ikke hadde sett for deg at fantes? Fordi forvirring er gøy, er det en del roser som har flere navn. Et par eksempler er Aspirin, som også kalles Special Child og Sommerwind som også kalles Surrey og Vent d’Été.
Når du har bestemt deg for en eller flere sorter som passer inn hos deg og som du synes er vakre, er det bare å begynne å lete etter dem. Google er din venn, men det er ikke alle gartnerier som har søkbare plantelister, og heller ikke alle som har alle slagene sine tilgjengelige på nett. Det kan derfor være lurt å lete seg frem til gartnerier i ditt område og deretter lese gjennom nettsidene deres eller kontakte dem direkte og spørre om de kan skaffe deg det du leter etter.
Barrot eller potte?
Om du starter tidlig og kan leve med at rosen kanskje ikke rekker å nå sitt fulle potensial det første året, kan det være en god idé å velge barrot. Da får du en rot i posten istedenfor å måtte håndtere en diger potte, du slipper å risikere å få med deg snegleegg og andre uhumskheter, og du kan plante rosen tidlig i sesongen. Jeg har plantet både barrøtter og ferdigplanter, og det er definitivt enklest med sistnevnte. Barrotroser er dessuten enkle å sende i posten, slik at du kan få tak i roser som kanskje ikke finnes å få kjøpt der du bor, men som er tilgjengelige på nett.