Hjelp, jeg skal dyrke selv!

Det å skulle så sine første frø kan være en litt overveldende prosess der man er usikker på hva man må gjøre og bør gjøre, hva man absolutt ikke trenger å gjøre og hva som bare er tull. I dette innlegget tenkte jeg å gå gjennom det mest grunnleggende rundt det å så planter selv, og hvilke forberedelser du bør begynne å gjøre allerede nå. Fremover skal jeg skrive mer om å så chili, tomater og blomster!

Finn ut hva du vil så

Tenk grundig gjennom hva og hvor mye du vil så. Har du tenkt å prøve deg med en ampel med hjemmesådde sommerblomster? Vil du lage en liten kjøkkenhage? Vil du gå all in og så 200 frø? Uansett bør du tenke på hvor mye plass du har, hva slags vekstvilkår du kan tilby og hva som vil passe best hos deg. Velg frø som passer dine behov – du kan finne mye spennende hos Plukk selv, Hageglede, Botanisk verden, Plant World Seeds (UK) og Runåbergs Fröer (SE), og både hagesentre og enkelte matbutikker selger frø. Tenk også gjerne gjennom hvorvidt det er smart å så selv, eller om det er bedre å skaffe stiklinger, knoller eller ferdige småplanter – kanskje vil du ha noen stauder som er flotte til sommeren, men som trenger to år før de blomstrer, og derfor heller bør så noen sommerblomster som blir vakre i år, og kjøpe «ferdige» stauder?

Bli kjent med frøene dine

Dette kan du gjøre både før du kjøper frø og når frøene allerede er i hus. Det du bør vite, er hvordan og når frøene skal sås, hva slags voksested de foretrekker når de skal settes ut på voksestedet sitt, hvor store de blir og når de blomstrer. Avhengig av hvordan du skal bruke plantene, kan det også være greit å sette seg inn i hvor omfangsrik planten kan forventes å bli, om den må ha en viss avstand til alle planter og om det kreves planter av begge kjønn for å få frukt (om det er målet). Eller kanskje den først blomstrer når den har fylt 1 år, som akeleier og lavendel? Alt dette bør selger kunne opplyse om, og om du ikke finner noe konkret på produsentens nettsider, kan alltids andre nettsider gi deg en pekepinn.

Personlig foretrekker jeg å lage en exceltabell over frøene mine – jeg skaffer konsekvent for mange frø, ettersom jeg tilsynelatende glemmer hvor liten balkongen min er hvert år, så som en bonus må jeg være litt streng med meg selv og finne ut om jeg faktisk skal så alle frøene. Dette er også en god anledning til å gå gjennom hvordan og når hver frøtype skal i jorden, om det er noen som trenger spesialbehandling og om noen er giftige.

Jeg har vært innom dette tidligere, men det er en stor fordel at plantene dine får nok lys, så legg en plan ut fra hvor store plantene blir og når de blomstrer, slik at du kan unngå bare flekker eller mismodige planter. Selv brant jeg meg veldig på dette i år, da klokkeranken min vokste seg utrolig mye større enn jeg hadde sett for meg, og tok livslysten fra alt som vokste i det ene høybedet.

Jeg har for mange frø/småplanter!

Hvis du finner ut av frøoverskuddet ditt før det er tid for å få frøene i jorda, kan du prøve å finne noen som vil adoptere frøene dine, sånn at noen kan få glede av dem. Mange frø spirer like fint eller nesten like fint året etter, så om du føler deg trygg på at neste år er ditt år, så skader det som regel ikke å ta vare på dem – bare forbered deg på å så litt flere frø i fall noen av dem har «dødd» i mellomtiden. Om du f.eks. har kjøpt en pakke med 200 frø, er det kanskje noen du kan dele med? Dette gjelder forsåvidt for småplanter også – om du har sådd mange frø for å være sikker på at noe vokser opp, eller for å forsikre deg om at du får de fargene du ønsker i en miks, kan du alltids gi bort (eller selge) planter til naboer, venner og kolleger, eller tilby dem via fora for planteinteresserte.

Såutstyr

Såutstyret du trenger, avhenger av hva du skal så, så igjen, sjekk hva som kreves for akkurat dine frø. Noen frø vil helst stå kjølig (men takler fint vanlig stuevarme), mens andre MÅ stå kjølig. Noen vil ha en tur i kjøleskap eller fryser før de går med på å spire. Noen vil være tildekket mens de spirer, noen vil ha det mørkt. Det er derfor vanskelig å gi en konkret anbefaling til en startpakke som passer for alle, men det du uansett trenger, er plantelys, fortrinnsvis tilkoblet en timer, slik at spirene får 16 timer lys og 8 timer mørke i døgnet. Skal du så paprika eller chili, trenger du også en varmematte i starten. Videre trenger du noe å så i, og etter hvert noe å plante om i. I fjor, da jeg begynte å så for alvor, pottet jeg om de fleste plantetypene 3-4 ganger, men behovet her vil jo variere ut fra hvor store plantene blir, hva du starter med og hvor lenge du venter mellom hver omgang. Jeg liker pluggbrett, men vær klar over at ikke alle plugger er like gode, og at du bør være forsiktig så de ikke tørker ut, ettersom i alle fall torvbaserte briketter kan bli harde som stein og hemme rotveksten dersom de har fått bli helt tørre på et tidspunkt. Kokosbriketter er enkle å få tak i , og det er enkelt å stikke merkepinner med plantenavn (eller forkortelser) ned mellom brikett og brett. For første omplanting (eller om du skal fylle opp brett eller minidrivhus med jord selv) kan du bruke såjord, eventuelt iblandet litt perlitt for å gi mer luft til røttene, og med mindre frøene ikke skal dekkes i det hele tatt, bør du strø vermikulitt over (både perlitt og vermikulitt er naturprodukter). For frø som ikke vil tildekkes kan du vente med vermikulitten til det har kommet opp en spire, og så har vermikulitt rundt stilken. Formålet med dette er å unngå mugg på jordoverflaten. Av samme grunn er det best å vanne via vanningsmatte – da bruker du et brett, legger matten oppi og setter pluggbrettet oppå. Så lenge matten er fuktig, vil pluggene trekke til seg vann. Dermed sørger du for jevnt tilsig av vann, samtidig som røttene stimuleres til å vokse nedover og reduserer risikoen for mugg på overflaten, som forblir tørr.

Plantenæring er en fordel når småplantene har begynt å vokse til (minst ett ekte bladpar – altså de første to bladene som ser ut slik bladene på den ferdige planten skal gjøre), men i mange tilfeller kan det være nok med god, næringsrik jord som erstatter den næringsfattige såjorden, så sjekk hvorvidt dine frø er fine på det, eller bare vil ha god jord. I teorien kan du godt bruke et litermål eller et glass når du skal vanne, men om du skal fukte jordoverflaten for frø eller spinkle spirer, trenger du en spruteflaske som kan gi en skånsom dusj. Og så er det faktisk bare å sette i gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *