Det kan føles overveldende å velge seg en god beskjæringssaks , for utvalget er enormt, og det kan være vanskelig å finne ut hva som passer best for deg.
Før du begynner å lete etter en beskjæringssaks, anbefaler jeg deg å tenke over det følgende:
- Hvor stort er budsjettet ditt?
- Hvor innstilt er du på å vedlikeholde redskapene dine?
- Hva og hvor mye skal du beskjære?
Det er liten tvil om at noen kvalitetprodusenter utmerker seg. Sveitsiske Felco er en klassiker, og det samme er japanske ARS. Begge leverer bunnsolide produkter med utskiftbare deler, og om du tar godt vare på sekatøren din og bruker den mye, kan det være en veldig fornuftig investering.
Nå skal jeg naturligvis ikke fortelle deg at du ikke fortjener redskaper av ypperste kvalitet dersom du bare skal kappe av en og annen grein, men om du ønsker å finne en god beskjæringssaks som ikke er så dyr, kan du ta utgangspunkt i det følgende:
Størrelse og grep
Hender kommer i forskjellige størrelser, og det er alltid et godt tegn om det står spesifisert om saksen er egnet for små eller store hender. Det går selvfølgelig an å bruke en saks med «feil» størrelse, men den vil oppfattes som tyngre i bruk. Normalt har sakser for store hender et lengre skaft (som ikke passer like godt for små hender), og håndtakene er lengre fra hverandre i åpen posisjon, slik at det blir tyngre å bruke saksen. Om saksen er for liten, vil man kunne få et dårlig grep rundt de korte håndtakene, og kuttingen kan oppleves som mindre effektiv. Om det ikke står noe om håndstørrelser, kan det være tilstrekkelig å se om produsenten har to eller flere modeller som oppgir forskjellig totallengde, eller én som omtales som «lommemodell», «kompakt» eller lignende – da kan du si med relativt stor sikkerhet at den er beregnet for små hender mens den andre er beregnet for store.
Om du har mulighet til å teste saksen i en butikk, bør du også tenke på hvordan saksen ligger i akkurat din hånd. Er den behagelig? Er det lett å komme til lukkemekanismen? Er lukkemekanismen enkel å kontrollere?
Kapasitet
Sjekk alltid hvor stor klippekapasitet en beskjæringssaks har. Om du vet at du bare skal klippe over noen millimeter, vil de aller fleste sakser være tilstrekkelige, men ved litt mer krevende dimensjoner er det veldig dumt å sitte der med en saks med 15 mm kapasitet når du egentlig hadde trengt en med 25 mm.
Materialer
Stål finnes i mange kvaliteter, og du bør prøve å finne en saks laget av stål av høy kvalitet. Det finnes ikke ett stål som er bedre enn alle andre, ettersom noe som er en fordel for en funksjon er en ulempe for en annen. Når det gjelder sekatører, er det viktig at stålet er sterkt og at det er enkelt å lage en skarp egg som fortrinnsvis holder seg skarp, slik at du ikke trenger å slipe den hele tiden.
Vær derfor obs på hvordan materialet i bladet beskrives. Står det bare «stål»? Da er det neppe det beste stålet. Se istedenfor etter kullstål/karbonstål (også kalt herdet stål). Stål med et høyt innhold av karbon er ikke rustfritt, men til gjengjeld er det hardt, sterkt og holder seg skarpt lengre, og med jevnlig vedlikehold holder du det enkelt fritt for rust (olje er din venn). Rustfritt stål er bedre egnet til vanlige blomstersakser, ettersom det er mykere og mer utsatt for hakk og skader langs eggen. Det er mye enklere å skjerpe en egg enn å lage en ny, så med mindre du bare skal kappe tynne, levende grener, bør du styre unna det rustfrie stålet.
Du vil også kunne se at en del rosesakser har et svart belegg på siden av bladet. Dette er gjerne et non-stick-belegg, f.eks. teflon, som skal hindre at planterester fester seg til bladet, men min anbefaling er å droppe slike sakser; skulle du få rust på belegget, er det vanskelig å fjerne rusten uten å ripe opp belegget, noe som både reduserer den eventuelle effekten det har og eksponerer stålet under for oksidering. Små sår i belegget kan også føre til at fuktighet kommer mellom stålet og belegget, og dermed føre til rustdannelser.
Det er absolutt ikke slik at alle sakser med et slikt belegg er dårlige, men min anbefaling er å hoppe over dem. Ved normal hobbybruk merker du ingen forskjell den ene eller andre veien, men belegget gjør altså vedlikeholdet mer krevende.
Stell og vedlikehold
Hvis du behandler rosesaksen din pent, vil du forhåpentligvis aldri trenge å bytte blad, men fjæren som går mellom håndtakene kan i verste fall sprette av gårde. Sjekk gjerne om fjær finnes som reservedel.
Sjekk også om saksen er enkel å demontere. I utgangspunktet er det enkelt å demontere alle beskjæringssakser med synlige skruehoder og muttere. Se nøye på for- og baksiden av saksen, så finner du raskt ut av det. Du bør alltid forvente at en beskjæringssaks skal overleve i mange år, men det forutsetter at du steller godt med den (du kan lese mer om stell av hageredskaper her).
Gimmicker
De som lager hageredskaper vil naturligvis selge mest mulig. Forsøk å se forbi «morsomt mønster» på håndtaket, fancy gaveesker eller fargekoordinerte verktøysett. Med mindre du synes det er veldig viktig at beskjæringssaksen din er festlig å se på, er det bedre å enten spare de ekstra kronene som pynten koster, eller velge en modell til samme pris med bedre egenskaper. Synes du derimot at en blomstrete saks gjør dagen bedre, så er det naturligvis bare å kjøre på – det viktigste er at utstyret er rett for deg som skal bruke det!
Oppsummering
La oss ta en TL;DR-versjon helt til slutt. Husk å se etter dette når du kjøper sekatør:
- store/små hender
- plassering av lås
- kapasitet
- mulig å demontere/bytte ut deler
- blad av kullstål
- ingen gimmicker